Novosti

Povelje zahvalnosti za sudjelovanje u ratnim vojnim operacijama oslobođenja Župe dubrovačke Udruzi branitelja Dubrovnika

Povodom Dana Općine i 30. obljetnice oslobođenja Župe dubrovačke u Srebrenom je danas održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Prije svečanosti u Srebrenom održana je i Sveta misa u crkvi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni.

Sjednici su nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika, saborski zastupnik Mato Franković, načelnici općina s područja Dubrovačko-neretvanske županije i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Ispred IO UBD su bili predsjednik Marko Mujan, potpredsjednik Periša Obradović i Član IO Đuro Šabadin.
U svom obraćanju načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli braniteljima je uputio zahvalu: „Danas smo ovdje zahvaljujući vama koji ste prije 30 godina bili u ratnim postrojbama i kroz vojne operacije deblokirali širi dubrovački kraj te oslobađali ovaj prostor i Župu dubrovačku. Ovdje smo zahvaljujući vama koji i danas nakon 30 godina kroz svoje udruge proistekle iz Domovinskog rata njegujete, štujete i baštinite uspomenu na Domovinski rat, a svakako najveću zahvalnost s najvećim poštovanjem moramo iskazati prema onima koji nisu više s nama, prema poginulim hrvatskim braniteljima“

Župan Nikola Dobroslavić u svom se obraćanju je rekao: „Ovom prilikom zahvaljujem i svim braniteljima koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj državi, a na njihovom primjeru možemo učiti, i mi i naši unuci, kako čuvati ovaj prostor od tuđih posezanja kojih, nažalost, ima i danas,“

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika čestitao je vodstvu Općine na uspješnom vođenju već dugi niz godina, istaknuvši pritom i neke zajedničke projekte, budući da se radi o susjednoj općini.

Tomo Medved: „Čestitam vam vaš dan, čestitam vam na svemu što ste postigli, ali isto tako želim zahvaliti svim našim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli. Ne smijemo to nikada zaboraviti, i danas je prilika prisjetiti se herojske obrane Grada, oslobađanja i Dubrovačkog Primorja i Župe dubrovačke, slavnih i velikih pobjeda hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, i zato sam sretan da sam ovdje s vama“, kazaoa je među ostalim ministar.

U sklopu svečane sjednice održana je i Svečana akademija s predstavnicima brigada, postrojbi i članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata kojima su dodjeljene povelje zahvalnosti za sudjelovanje u ratnim vojnim operacijama oslobođenja Župe dubrovačke. Povelja zahvalnosti dodijeljena je Udruzi ratnih veterana 4. gardijske brigade – Pauci, zatim Udruzi Specijalne jedinice policije Grof – Dubrovnik, Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade – Tigrovi, Policijskoj udruzi branitelja PU Dubrovnik ’91., Udruzi ZNG Dubrovnik, Udruzi ratnih veterana 2. gardijske brigade – Gromovi, Udruzi dragovoljaca HRM – Dubrovnik, UHBDDR-u Župa dubrovačka, Udruzi branitelja Dubrovnika, HVIDRA-i Župa dubrovačka, UHBDDR- u Ogranak Konavle, UHDDR-u Župa dubrovačka, don Miljenku Babaiću ratnom vojnom kapelanu te UHBDDR-u Ogranak Dubrovnik.