Izvješće 2018 Program 2019

Udruga branitelja Dubrovnika je osnovana 27. veljače 2015. godine. U proteklom četverogodišnjem razdoblju provedene su brojne djelatnosti na koje ćemo posjetiti s posebnim naglaskom na izvješće o radu u 2018. godini i Planu rada za 2019. godinu sačinjenim za Izbornu godišnju skupštinu, danas, 02. ožujka 2019. godine, 16,00 sati, Dvorana Ivana Pavla II, samostan Klarisa.

Poštovani članovi UBD možemo vas izvijestiti:

1. Iako smo ubrzo po osnivanju uputili zahtjev za prostor sastanke, prijem i djelovanje koristimo zajednički s udrugama Branitelja Hrvatske i Udrugom maloljetnih branitelja Dubrovnik. Protekle tri godine imamo na raspolaganju dvoranu za rekreativno vježbanje u OB Dubrovnik ponedjeljkom i srijedom od 15,00-16,30 sati.

Prije dvije godine pokrenuli smo našu jedinstvenu mrežnu domenu ubd.hr tako da članovi i javnost na toj, već prepoznatljivoj stranici, mogu pratiti sve značajne novosti i informacije iz rada udruge. Objave na njoj broje tisuće pregleda čime smo na razini manjih portala.
Za prostor održavanje današnje Skupštine i ovaj put trebamo zahvaliti Dubrovačkoj Biskupiji, njihovom ekonomatu, i našem prijatelju i članu Goranu Peraici.

2. Od osnivačke skupštine broj članova UBD je više nego udvostručen. Cijela Udruga PZO je ušla u UBD. Pored dubrovačkih, članovi su nam i branitelji Dubrovnika diljem Županije, a manji broj je i širom Hrvatske. Posljednjih godina imamo članova i u dijaspori.
Vodeći se našim primjerom branitelji u BiH su osnovali udrugu dobrovoljačke pukovnije Kralj Tomislav, koji u određenim prigodama skupa s nama djeluju, a budući je značajan broj tih bojovnika izravno sudjelovala u obrani juga Hrvatske, iskazali su volju biti naše svojevrsno krilo, kao prijateljska i suradnička, bratska udruga.
Pored ove suradnje imam posebnu čast da smo s udrugom branitelja 4. grb ostvarili nove poveznice. Ostvarene su izvrsne veze s njihovim mladim članovima, djecom branitelja i poginulih. Uskoro očekujemo njihov dolazak i posjet mjestima od posebnog značaja za obranu Dubrovnika.
Prošle godine smo izradili iskaznicu za pridružene članove, mlade i one, koji žele biti u našoj Udruzi a nisu sudjelovali izravno u ratu s oružjem u ruci. Za sad imamo nekoliko članova i više kandidata za ovakvu iskaznicu, na njima ostaje budućnost UBD, s toga vjerujemo da će njihov broj postupno rasti.
Dosta je onih iz drugih braniteljskih udruga, koji nas podržavaju i obraćaju nam se za pomoć u različitim slučajevima, a mi im izlazimo u susret, bilo savjetodavno, ili upućivanjem na odgovarajuće za to nadležne institucije.

Svakog utorka i četvrtka od 10,00 do 12,00 sati dostupni smo svima u prostoru udruga u Hladnici. Predsjednik, dva potpredsjednika, i ostali članova IO UBD su na raspolaganju u svako doba, a tako će ostati i u buduće.
Najčešća pitanja s kojima se susrećemo su statusne, radno-mirovinske, stambene i zdravstvene prirode. Ono što nam je u mogućnosti realiziramo na najbolji način vodeći računa o diskreciji i privatnosti. Ukoliko u rješavanju određenih problema ima potrebe za senzibiliziranjem javnosti to činimo uz suglasnost svakog pojedinca, koji je u potrebi.
Postavljali smo zahtjeve prema Ministarstvu hrvatskih branitelja u više navrata i redovito dobivali odgovore pa tako i po pitanju prednosti branitelja prilikom zapošljavanja, odlučivanja o zahtjevu dodjele koncesija za obavljanje autotaksi prijevoza i slično.

Koordinirali smo pomoć braniteljima, koji su se našli u nevolji. U slučaju našeg člana Nikole Tolje, koji je bio zatočen u Španjolskoj obratili smo se Ministru branitelja, potakli na veće djelovanje i Ministarstvo vanjskih poslova.

Senzibilizirali smo i predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović za njenog boravka u Dubrovniku. Na inicijativu Ivane Žuvela Kalina zatražili od gradonačelnika Mata Frankovića da pomogne oko troškova putovanja, kako bi Nikolina djeca mogla otići ocu u posjetu. Hvala Bogu Nikola je danas na slobodi.

Mogli bi spomenuti još dosta od primjera brige prema članovima UBD što držimo svojom obavezom. Prednost dajemo poznatim suborcima, braniteljima, članovima njihovih obitelji, obiteljima invalida i poginulih i drugim potrebitima, prije svega iz naše sredine.
Možemo biti ponosni da smo pomagali što izravno što neizravno i volontiranjem.

3. Izradili smo zastavu UBD, iskaznice, naljepnice, prišivke-ambleme, i na prijedlog prijašnjeg člana IO Mara Masle izradili i kalendare UBD u manjem broju primjeraka. Ovako smo bili prezentirani među braniteljima i našim prijateljima.

4. Od tehničkih pomagala dobili smo stolno računalo od našeg člana Frana Kolundžije, nabavili printer, laptop, a imamo i strujni agregat i nešto alata za planirane radove u sklopu Projekata.

5. Djelovanje UBD u najvećem provode članovi Izvršnog odbora a organiziraju se i tematski Odbori, koji se angažiraju prema afinitetima i potrebama.

Prijašnji član IO UBD Braco Elezović i sadašnji Robert Anđušić istakli su se u organizaciji Prve braniteljske predstave i promocije knjiga branitelja Vukovara Plavšića i Markuša.
U tome su sudjelovali mladi iz KUD-a “Sveti Juraj” s Osojnika, klape Ragusavechia i Karaka, naš prijevoznik “Libertas”, klub Revelin, restoran “Taj Mahal”, a posebna zahvala i našem Ali Hasibu Alibegoviću.

Neki članovi su početkom prošle godine preuzeli nove obaveze, tako je predsjednik Odbora za financijsku problematiku Zvonko Koštro, za gospodarstvo Denis Tešanović, za sport Ivo Kvestić i za stambenu problematiku Mario Kos. Odbori rade i djeluju prema svojim Programima i potrebi a time je pružena mogućnost da se svaki član UBD može uključiti u neki od odbora, osim svojim primjedbama, i prijedlozima, i izravnim sudjelovanjem u radu.

Kroz proteklo vrijeme osobito se ističe Odbor za sport, koji vodi Ivo Kvestić, u okviru njega djeluje Sportsko-rekreacijska sekcija. Naši članovi su uspješni u jedrenju gdje se nižu trofeji (Članovi UBD posada jedrilice “Lero” 2018. godine su bili ukupni pobjednici Orsanove lige i postigli veliki uspijeh ukupnom pobjedom na prestižnoj Komiškoj regati).

Bavimo se biciklizmom, imamo i triatlonca Maria Kosa, a svi znaju što u auto-moto sportu znači ime Dubravka Čikora. Mogućnost je i rad preko klubova, za očuvanje okoliša, brizi o teškim invalidima i bolesnima, kluba PZO.
Odbori i klubovi imaju perspektivu utoliko koliko za njima bude potreba, s tim da se radi o isključivo volonterskom angažiranju.

6. Jedan od povoda okupljanja članova UBD je bila i potpora 100% invalidima Domovinskog rata, tako se u više navrata išlo dati potporu Prosvjedu, kako pojedinačno, tako u manjim i većim skupinama a vrhunac je bio odlazak na veličanstveni skup potpore održan u Zagrebu 02. svibnja 2015. godine.

7. Vrijedno je spomenuti sudjelovanje u nekim društvenim prigodama:

– 2015. godine s ostalim braniteljskim udrugama smo bili na prijemu kod oca biskupa Mata Uzinića i ovom prigodom UBD je naglasila potrebu uređenja dostojnog križnog puta od Grada do tvđave Imperial,

– sudjelovali smo na snimanju koncerta “Lijepom našom” u Sportskoj dvorani Gospino polje 19.svibnja 2016. godine,

– 2016. godine imali smo čast biti pozvani na premijernu projekciji filma o našem olimpijcu Mihovilu Španji,

– 8. rujna 2016. godine sudjelovali smo na tribini “Braniteljska problematika i Nacrt novog Zakona o pravima branitelja iz Domovinskog rata” a s ovim u vezi pripomogli smo da se za delikatne kategorije učesnika predloži pojam sudionik Domovinskog rata,

– tijekom 2016. godine podržali smo inicijativu humanitarne akcije “Vukovar živi 365 dana”,

– 04. listopada 2015. godine sudjelovali na hodočašću u Mariji Bistrici,

– tradicionalno od početka, svake godine (4. put) smo sudjelovali na hodočašću Marijanskog zavjeta za Domovinu u 3 posljednje dionice etape od Neuma do Dubrovnika od 22.-25. kolovoza. Među nama ima i Članova te bratovštine a u organizaciji se ističe Zoran Jović.

– imali smo priliku biti na promociji treće zbirke pjesama Marijana Almaša – Kise: “Ova bi vas ruka pomilovala”, koja je održana 30. rujna 2018. godine u ovoj dvorani.
Marijan Almaš je rođeni Vukovarac, dragovoljac stradao u Bogdanovcima, 100% Hrvatski vojni invalid I kategorije bez obje noge i jedne ruke. Prije dvije godine upoznali smo ga na hodočašću Marijanskog zavjeta za domovinu, kad je na kolicima prošao cijelu našu Županiju.

– nezadovoljni načinom procesuiranja i sankcioniranja počinitelja zločina tijekom obrambenog Domovinskog rata u Dubrovniku i Hrvatskoj, dali smo potporu prosvjedu, koji se održao 13. listopada 2018. godine u Vukovaru,

– 04. prosinca 2018. godine područje odvijanja bojnih djelovanja, tijekom oslobađanja juga Hrvatske od Cavtata do punte Oštro (Prevlaka), obišao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov sa suradnicima i drugim predstavnicima Oružanih snaga RH. Pri tom su im ratna događanja prezentirali i članovi UBD Đuro Šabadin i Marko Mujan.

– nakon tragedije u HE Plat, uz sve ostale kolege, za istaknuti je i branitelje, a u akciji pretraživanja od početka je izravno sudjelovao član Ronilačkog kluba Dubrovnik i član Izvršnoga odbora UBD Branimir Petrak, također je s plovilom bio angažiran i drugi član IO UBD Periša Obradović.

8. Sudjelovali smo na primjeren način u obilježavanju značajnih događanja i obljetnica:

– članova UBD su polagali vijenac u Skradinu, na mjestu pogibije Dubrovčanina Đanija Majstorovića, koji je 9. siječnja 1994. poginuo za vrijeme služenja vojnog roka,

– svake smo godine sudjelovali smo na Festi Sv. Vlaha, ove godine kao jedina braniteljska udruga iz Grada pronošenjem našeg barjaka 03. veljače 2018. godine, po četvrti put za redom,

– obilježavanje dana policijske kapelanije Sveti Vlaho Dubrovnik 04. veljače u samostanu sv. Vlaho u Pridvorju uz prigodan program i koncert policijske klape Sveti Mihovil i misa za blaženog kardinala Stepinca u Cavtatu 10.veljače,

– redovito smo na godišnjici pogibije Josipa Jovića na Plitvicama 31. ožujka a prošle godine s pripadnicima Udruge branitelja Policije bio je član IO UBD Denis Tešanović,

– 25. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije “Grofovi 5. svibnja 2016. godine,te godine je postavljeno i spomen obilježje pripadniku SJP Antoniu Žakniću, koje je obnovio naš član Davor Bergam,

– svake godine 12. svibnja sudjelujemo na obilježavanje Dana Dubrovačko neretvanske županije,

– sudjelujemo na obilježavanju obljetnica deblokade Dubrovnika, Osojnik 26. svibnja, a 2015. godine bio je upriličen i sportski susret u nogometu između UBD i HVIDR-e, uz organiziranu humanitarna akcija za pomoć Mari Maltarić, koja je na žalost izgubila bitku sa bolešću,
2017. godine ovom prigodom je otkriven spomenik poginulim hrvatskim braniteljima na području Rijeke dubrovačke,

– obilježavanja dana Državnosti Republike Hrvatske u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 25. lipnja,

– sudjelovanje u obilježavanju Oluje – Dana Pobjede u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 05. kolovoza,

– obilježavanje godišnjica pobjeda u bitci kod Čepikuća u kojoj je sudjelovala skupina sudionika članova UBD 01. listopada,

– redovno je sudjelovanje predstavnika UBD na komemoraciji za generala Blaga Zadra u Vukovaru 16. listopada, koje pomaže DNŽ i privatnici, a paralelno se obilježava i u Mokošici,

– godišnjica pogibije najmlađeg poginulog branitelju na južnom bojištu Josipa Zvone na Pobrežju 17. listopada,

– godišnjica nestanka petorice pripadnika izvidničko-diverzantskog voda 4. gardijske brigade u Dolima kod Slanog 23. listopada,

– sjećanje na žrtvu Vukovara 16. do19.studenoga, skupina članova UBD sudjeluje u koloni sjećanja, dok druga odaje počast žrtvama u Nadinu i Škabrnji. Paralelno simbolično obilježavanje je bilo i u Dubrovniku i Mokošici pri čemu se u organizaciji isticao naš član Ivica Hapan,

– sudjelovanje na 25. godišnjici osnivanja 116. brigade HV-a u Metkoviću 26.studenoga 2016. godine,

9. Posebno ističemo obilježavanja godišnjice Dana dubrovačkih branitelja 06.12., zbog jedne od naših najznačajnijih inicijativa u proteklom razdoblju, kad je od 2.-7. prosinca 2016. godine bila osmišljena provedba obilježavanja godišnjice Branitelja Dubrovnika.

Iako je imao dosta kočničara, kako u instituciji Grada tako i u dijelu udruga Program je realiziran uspješno uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, ministra obrane RH Damira Krstičevića, načelnika GS OSRH Mirka Šundova i drugih visokih dužnosnika Grada, Županije i Republike Hrvatske. Financijski je podržan od Grada a realiziran izravnim angažiranjem članova IO UBD.
Ugostili smo i osigurali smještaj istaknutim branitelje Grada iz drugih krajeva Hrvatske.
Po drugi put na ovaj dan simbolično je obavljeno podizanja zastave na toranj OiV na Srđu u čemu su sudjelovali naš Darko Vukušić, Ivo Kvestić i pripadnici GSS (jedan branitelj i jedan sin branitelja) po odobrenju Člana Uprave OiV gospodina Mata Botice.
Položili smo vijence UBD na Boninovu, u Sustjepanu i kod spomen križa na Srđu.
Domjenak na Srđu je dogovorio Maro Masle s ugostiteljem i braniteljem Erihom Kolakom, koji nam ga poklonio.
Unatoč stisci s vremenom Petar Mihočević je uspješno organizirao Braniteljski koncert na Stradunu. Pri čemu treba zahvaliti na angažmanu gospodina Pera Bendera i svih sudionika dubrovačkih glazbenika, među kojima su bili brojni branitelji.
Navečer su navijači Torcide i ostali osvijetlili Tvrđavu Imperijal bakljadom, koju su prikupivši baklje omogućili naš Ivo Kvestić i jedriličari JK Orsan, a osiguravanje ovog događaja od strane Dubrovačkih vatrogasaca odobrio zapovjednik Stijepko Krilanović.

Uoči Dana branitelja u dubrovačkim školama sudjelovali smo u održavanju sata sjećanja na taj povijesni dan, a mladima je govorio i naš Robert Anđušić, koji je iz tih klupa odlazio na prvu crtu obrane i tako naizmjenično učio i sudjelovao u obrani,


Godišnjicu Dubrovačkih branitelja 2017. godine, je na sebe s velikim uspjehom preuzeo Grad Dubrovnik, ovom prilikom smo imali mogućnost postaviti pitanja Predsjednika Vlade RH
Andreju Plenkoviću na sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga, kad smo izložili i naše zahtjeve, prije svega one o potrebi obnove i ostanka Muzeja branitelja u utvrdi Imperial na Srđu.

2018. godine tradicionalno u osvit dana, zastavu Republike Hrvatske na Toranj OiV Srđ podigli su Branimir Petrak, Drago Maškarić i Đuro Šabadin.


U sklopu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja UBD sudjelujemo u pobožnosti križnoga puta padinama Srđa, koji je ovaj put predvodio naš prijatelj, policijski kapelan fra Ivo Kramar. Ističemo da je prigodom paljenja svijeće i polaganja vijenaca naš član teški invalid Ivica Devčić zapalio svijeću svojim poginulim suborcima u Sustjepanu.

Nakon što smo nazočili Svečanoj skupštini Grada Dubrovnika, posebno vrijeme za UBD je izdvojio, naš prijatelj i suborac, ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved. Prigodu smo iskoristili za razgovor o aktualnoj problematici braniteljske populacije u Dubrovniku. Ministar je uputio pozdrave svim našim članovima, poželio svako dobro, i uspijeh u rješavanju problema u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Treba naglasiti da je do sad svaki naš zahtjev upućen Ministarstvu hrvatskih branitelja razmotren i na njega odgovoreno.

10. Značajan Projekt obnove i održavanja spomen obilježja poginulih branitelja, provodimo već tri godine, tako smo 4. prosinca 1016. godine realizirali obnovu obilježja poginulih Marija Pezzija i Željka Putice na Bosanci. Udruga branitelja Bošnjaka je inicirala a mi podržavamo da se na mjestu pogibije postavi i spomen obilježje Hamdiji Kovaču.

Protekle dvije godine su uređeni spomenici na Bosanci pokrivanjem jedne stranice kamenim pločama i bojanjima ograde i stijega i na Strinčijeri bojanjem ograde i stijega. U ovoj volonterskoj aktivnosti, kroz rad i druženje sudjelovalo je svaki put desetak članova UBD i poneki mladi član.

11. Kao najznačajniji plod inicijative Udruge branitelja Dubrovnika u proteklom razdoblju treba izdvojiti dostojno osmišljenu provedbu Programa obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oslobađanja juga Hrvatske, koju je na sebe preuzeo Grad Dubrovnik. Suradnja s Ministarstvon obrane i Oružanim snagama RH protekla je besprijekorno. Program je realiziran uz nazočnost predsjednica RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministra obrane RH Damira Krstičevića, načelnika GS OSRH Mirka Šundova i drugih visokih dužnosnika. Posebno treba pohvaliti tijekom mimohoda postrojbe slijednike ratnih brigada, ali i HRM i HRZ. Ugostili smo zapovjednike ratnih postrojbi i imali se priliku s njima družiti.
Neki branitelji u početku nisu shvatili intenciju, možda po prvi put u Dubrovniku, a to je da se prezentiranje prepusti novim snagama Hrvatske vojske, koje su sljedbenice nas i naših postrojbi što su ratovale prije četvrt stoljeća, a da mi tadašnji branitelji u tome diskretno sudjelujemo na čast i ponos svojih sugrađana i mladih generacija, koje dolaze. Treba shvatiti i prihvatiti da je na ovakvim iznimnim obilježavanjima svima mjesto a braniteljima i bez pojedinačnih poziva.

12. Posebno i u ovoj prigodi ističemo inicijativu za osnivanje Muzeja Domovinskog rata na Srđu u vrijeme kad je Predsjednik Odbora za spomenike bio Petar Mihočević. Već u travnju 2015. godine , na početku djelovanja UBD, na prezentaciji projekta obnove Tvrđave Imperijal suprotstavili smo se izmiještanju Muzeja a on je izjavio investitorici Brinar da smo Imperijal obranili u krvi, da je naš, i ako itko može nešto davati, onda smo to mi, a ne obratno.

Nakon što su naoko ”glavne” udruge iznenada prešle na stranu tzv. investitora UBD je uz sebe okupila ostalu većinu udruga proisteklih iz Domovinskoga rata u Dubrovniku.
Unatoč protivljenju bivšeg Gradonačelnika dogovoreno je, praktično iznuđeno, najbolje rješenje da Muzej Domovinskog rata na Srđu ostane u središnjem dijelu tvrđave Imperial. Na to od nove većine potaknuto, Gradsko nas vijeće prihvaća, a na posljetku i osniva ustanovu Muzeja Domovinskog rata, što je ogroman zajednički uspjeh svih udruga koje su stale u njegovu obranu od dubrovačkih, do onih iz Konavala, doline Neretve, Korčule ali i bratskog Sarajeva .
Braniteljski zahtjevi i zamisli su prepoznati i od struke, tako da je gotovo jednoznačan našim vizijama i prijedlog Društva arhitekata Dubrovnika o Tvrđavi Imperijal na Srđu javnosti:

„Zbog posebnosti mjesta i poštivanja memorije koju ta lokacija nosi, smatramo da projekt rekonstrukcije tvrđave ne smije poništiti njen značaj, te da se treba zadržati njena cjelovitost, kao i izvorna masivnost zdanja bastiona bez njihovih iskopavanja i potkopavanja.

Pored stalne postave Muzeja domovinskog rata, kao najprimjerenijeg centralnog sadržaja u središnjem dijelu tvrđave, tu svoje mjesto može naći i dvorana za povremena prigodna događanja, izložbe i predavanja, klupski prostor branitelja i memorijalna kapela.

Značaju tvrđave doprinosi i Križni put, oblikovan po rješenju arhitekta Nikole Bašića, naručen od Grada Dubrovnika, a koji izveden po serpentinama padina Srđa, treba dobiti primjerenu završnicu u tvrđavi i križu kao simboličkom vrhuncu.”

13. Poduzeli smo inicijativu da se krene napokon sa rješavanjem problema stambenog zbrinjavanja i zemljišta za branitelje na Nuncijati u čemu je najviše dao naš Amir Voloder, koji nije dočekao početak ostvarenja tih ciljeva jer ga u tome zaustavila smrt ali njegove bitke nastavljamo a u Mokošici se gradi novi blok stanova za branitelje.

14. Dali smo doprinos po značajnim pitanjima za našu zajednicu i pružili potporu civilni strukturama i udrugama:

– jedna od prvih naših značajnih pobjeda bilo je angažiranje na očuvanju rijeke Omble od pogubne i skupe devastacije izgradnjom hidroelektrane. U tome smo potražili i dobili pomoć od strane zastupnika u EU Parlamentu gospodina Davora Škrleca a i od gospodina Vlaha Orepića u to vrijeme predsjednika udruge „Škanj“, koja je spriječila gradnju termoelektrane u dolini Neretve,

– pomogli smo i izravno sudjelovali sa dijelom članova u prikupljanja potpisa povodom referenduma za referendum,

– uključili smo se se u inicijativu branitelja za spas i zaštitu Imunološkog zavoda,

– učestvovali na tribini za izgradnju Pelješkog mosta (događaj Komarna 11.07. 2015.),

– dali smo potporu Društvu za zaštitu životinja Dubrovnik, koje vodi braniteljica Sandra Sambrailo,27.10.2015. na Žarkovici i sudjelovali u prosvjedu pred Gradskim vijećem,

– ostvarili smo suradnju s gospođom Ivanom Žuvela Kalina, koja se nesebično angažirala oko nalaženja i identifikacije tijela branitelja Rasima Pramenkovića, koji je tragično izgubio život u Cavtatu. Na žalost velike nade su za sad prošle bez uspjeha,

– iskazali smo potporu navijačima Torcide i ostalima za oslikavanje murala sa znakovljem ratnih postrojbi na ulazu u naselje Nova Mokošica, unatoč prijetnjama bivšeg gradonačelnika Vlahušića da će uništiti nacrtane oznake. Zajedno s članovima drugih braniteljskih udruga, istaknutim institucijama, i potpore pojedinaca s državne razine osujećen je pokušaj ovog sramotnog čina, a mural i danas ponosno stoji s dozvolom gradonačelnika gospodina Mata Frankovića, koju je dobila UBD.

– sudjelovali smo u javnoj raspravi o prometu DNŽ, podržali u potpunosti izgradnju auto ceste do Osojnika preko državnog teritorija RH, ali i dali ozbiljne primjedbe na rješenje brze ceste, kojim je predviđena gradnja mosta-vijadukta iznad izvorišta Omble, što je iz puno aspekata neprihvatljivo i dovodi u pitanje kvalitetu života stanovnika Rijeke dubrovačke i moguću ugrozu mnogobrojnih (12) izvora pitke vode. Podržavamo cestovna rješenja povezivanja Osojnika i Mokošice kako to planira Grad Dubrovnik što bi isključilo gradnje preko rijeke Omble u zaštićenom krajobrazu.

– vezano za problematiku Luke Dubrovnik izašli smo s zajedničkim priopćenjem braniteljskih udruga: “Mi, predstavnici udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije, najoštrije osuđujemo svaki pokušaj bezobzirne eksploatacije najvrjednijih dubrovačkih gospodarskih resursa, koji idu protiv hrvatskih nacionalnih interesa i interesa građana Dubrovnika. O najvažnijem dubrovačkom projektu i novom modelu odabira koncesionara moraju odlučivati ljudi koji žive i rade u Gradu…“

– nakon više od godinu dana od uspostavljene suradnje i pružanja potpore kako bi došlo do realizacije dramaturške adaptacije romana “Kazerma” Jadranke Barač, sestre našeg istaknutog branitelja Dubrovnika tragično stradalog Srećka Kljunka, napokon je 08. siječnja 2018. godine održano predstavljanje te priče o ratnim danima u okruženom Gradu u čemu je svoju ulogu dobila na našu čast i UBD.

15. Kontinuitet suradnje s Dubrovačkom bolnicom započeo je ravnatelj Dr. Ferri Certić, a unaprijedio Dr. Marijo Bekić. Osobno se angažira i omogućava braniteljima prioritetno preglede, prijem i liječenja u Bolnici. Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je sistematske preglede branitelja a u nekim slučajevima izravno smo djelovali kako bi se pospješio odlazak na te preglede ako se ukazala potreba. Neki slučajevi u kojima se uspješno reagiralo bili su izrazito teške prirode.

16. UBD je sudjelovala redoviti na sastancima predstavnika Braniteljskih udruga Dubrovnika, imali smo uspješnu suradnju s gradskima i županijskim tijelima uprave, što se nastavlja, i u realizaciji Projekata.

17. Rad i djelovanje UBD od Osnivačke skupštine do danas redovito je medijski zapažen i izuzetno popraćen u svim lokalnim tiskovinama i sliko-vidnim medijima ali i šire. U tom smislu najzastupljenija smo dubrovačka udruga. Naše stavove podržavaju intelektualci domoljubi s kojima također izuzetno surađujemo.

Bez razlike na sklonosti medija, rijetke pokušaje napada i podmetanja prema UBD smo uvijek osujetili i iz svake javne prepiske izašli kao pobjednici.

18. U povodu Dana dubrovačkih branitelja 2017. godine zahvalnice UBD su dobile zaslužne institucije, pojedinci i udruge s kojima imamo posebno izraženu suradnju u proteklom razdoblju:

Grad Dubrovnik
Odašiljači i veze d.o.o
Opća bolnica Sveti Vlaho Dubrovnik
Dubrovačka Biskupija
Hoteli Maestral
Hasib Alibegović
Erih Kolak
Dario Perić
Torcida Mokošica
Ivana Žuvela Kalina
IX Bojna HOS-a Rafael vitez Boban
HNK Mitnica Vukovar
HVIDRA Vukovar

Izvršni odbor UBD na sastanku održanom 21. veljače 2019. godine donio zaključak da Zahvalnice o povodu današnje Skupštine dobiju:

Dubrovačko neretvanska županija
Udruga bojovnika postrojbe HOS Sarajevo
UHBDR Ogranak Konavle
Udruga bošnjaka branitelja Dubrovnika i DNŽ
Udruga veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko neretvanske županije
Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Podružnica Korčula
UHBLPTSP-DNŽ
Aedium d.o.o Dubrovnik
ABgrafika Dubrovnik

Plan rada UBD za naredno razdoblje

Plan rada i daljnjeg djelovanja predstavlja kontinuitet dosadašnjih gore nabrojanih djelatnosti i planiranje novih na čemu ćemo nadalje ustrajati. Neke od već izraženih inicijativa bit će nam u prvom planu:

1. Prioritet nam ostaje na Projektu održavanja spomenika iz Domovinskog rata na području Grada i DNŽ i značajnih mjesta s čim u vezi očekujemo i Vaše sugestije prilikom odabira i određivanju prioriteta. Preliminarno bi išli na realizaciju obnove ploeča na Lokrumu i spomenika na Čepikućama, ali i svih ostalih u Gradu i Županiji za koje se ukazuje potreba.

2. Nastavili bi s obilježavanjem značajnih obljetnica, posebno Projektima sudjelovanje predstavnika UBD na komemoraciji za generala Blaga Zadra u Vukovaru i komemoraciji u Škabrnji. Također nastaviti partnerstvo i sudjelovati u vukovarskoj Koloni sjećanja.

3. Uspješno korištenje društvene mreže Facebook bi nastavili za koordinaciju među članovima IO UBD, dok bi osnažili pristup svima u elektronskim medijima preko naše internetske stranice na jedinstvenoj domeni: ubd.hr. volonterskim angažiranjem članova i simpatizera.

4. Očekujemo kontinuitet zajedničkog rada svih udruga proizišlih iz Domovinskog obrambenog rata. Treba nastaviti započetu inicijativu za dostojno obilježavanje vojno redarstvene operacije “Oslobađanja juga Hrvatske“ i obilježavanja ”Dana Dubrovačkih branitelja” uz odavanje pijeteta poginulim braniteljima, organiziranje zajedničkoga druženje i prigodnih kulturno umjetničkih događanja. Svakako ćemo se, kao i do sad angažirati na organizaciji i učešću u obilježavanju svih značajnih datuma i važnih događanja iz Domovinskoga rata.

5. Po pitanju primjerenog Spomenika braniteljima umjesto neuglednog spomen obilježja na Pilama i dalje ćemo ustrajati i biti najodlučniji da se u narednom razdoblju pokrene izrada projekta i natječaja za novi Spomenik. Braniteljske udruge Grada su ga zajednički podržale ali očito je da smo u tom smislu najodlučniji i da ćemo u narednom razdoblju ustrajavati i reaktivirati inicijativu. Za sad je značajan i rezultat da se odustalo od trošenja stotina tisuća kuna za održavanje tzv. Kocke mora, koja je potpuno promašen ali izuzetno skupi pothvat.

Za realizaciju ove naše inicijative podržat ćemo sve napore Gradonačelnika i Predsjednika Gradskoga vijeća kako bi Dubrovnik mjesto postojećeg obilježja na Pilama dobio pravi Spomenik dostojan Grada i svih njegovih branitelja.

6. Javna ustanova Muzej Domovinskog rata, koja je i našom zaslugom konačno osnovana, kao samostalna institucija treba biti osnovni sadržaj u utvrdi Imperial za što ćemo se zalagati dosljedno, kao i za prijedlog da bi obnovu tvrđave trebalo preuzeti Grad i Društvo prijatelja dubrovačke starine, kako bi u cijelosti bila obnovljena u čast branitelja i na ponos svih građana. Raduje nas početak projekta uređenja Križnoga puta do utvrde Imperial na Srđu, koji s Gradom Dubrovnikom zajednički financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

7. Namjera da osnujemo jedan Časni vod UBD nije nam prihvaćena, dijelom i zbog pogrešnog preimenovanja u počasni, ali izradili smo jedan jednostavniji i moguće alternativni projekt upućen Gradu, kojim bi se mogla zadovoljit i ova naša namjera na skromniji način, kako bi se ostvarila naša još bolja prepoznatljivost.

8. Podržat ćemo nadalje projekt Centra za branitelje ali bolju otvorenost institucija za probleme branitelje, kao i involviranje naših potreba u njihov djelokrug rada. Mi ne trebamo bezuvjetno posebne izdvojene institucije, bolnice i domove nego otvorena vrata postojećih, što ne isključuje i otvaranje novih.

9. Suradnja s Dubrovačkom bolnicom i ravnateljem Dr. Mariom Bekićem, kao Koordinatorom za branitelje, tako i za članove UBD, po potrebi će se odvijati izravno, s toga se u ozbiljnim slučajevima mogu slobodno javiti u Udrugu izravno Predsjedniku ili Podpredsjednicima. To stoji kao prioritet budući nitko od nas ne zna s kakvim se zdravstvenim problemima može u budućnosti suočiti.

10. Znakovito da iz dubrovačke Policije, kojoj je na čelu bio branitelj Tonći Radibratović, a sada Ivan Pavličević, i dubrovačkog Zatvora, u kojemu je upravitelj branitelj Zlatko Karačić, nađu za shodno nazvati i konzultirati nas u slučaju kad su u pitanju branitelji, što je značajno budući znamo u kakvim se delikatnim situacijama i okolnostima neki iz naše populacije znaju naći.

Vjerujemo da će Udruga na dosadašnjim zasadama djelovanja još više biti u prilici po potrebi pomoći svojim članovima, koji se nađu u nevolji što nam je svima skupa trajna obaveza.

11. Uspostavili smo solidne odnose nakon razgovora s Ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom izravno s Nikšom Kusalićem dip.iur., voditeljem Uprava za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Sektor za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, Područna jedinica Dubrovnik ( Centar za psihosocijalnu pomoć Dubrovačko neretvanske županije).

12. Do sad smo materijalno financijski u UBD sve vodili besprijekorno na čemu trebamo zahvaliti djelatnicima tvrtke „Aedium“, koja to radi bez naknade. Tu suradnju očekujemo i nadalje.

Puno je onih koji su do sada pomogli radu Udruge izravno ili na druge načine a najviše očekujemo od članova a njihov broj raste pomalo ali sigurno.

Mi smo tu prije svega kako bi mogu pomoći suborcima i široj zajednici i primjer smo kako djelovati za zajedničko dobro tamo gdje živimo, biti na korist svim našim sugrađanima, ustanovama i institucijama, i po tome biti prepoznatljivi.

Vjerujemo da će Udruga nastaviti djelovati na dosadašnji način a izabrani članovi u tijelima UBD, poglavitio Izvršnom odboru još više biti u prilici biti na pomoći svim braniteljima a to nam je zajednička trajna obaveza.

Svima vama se zahvaljujem u ime članova Izvršnog odbora i vjerujem da ćete ovo Izviješće o radu i Plan rada prihvatiti.

Predsjednik IO UBD

Marko Mujan, mag.pol.