Izvješće 2020 Program 2021

U drugoj godini od održane 2. Izborne skupštine UBD, provedene su djelatnosti i realizirani Projekti, sukladno postojećim okolnostima vezano za propisane mjere Stožera i mjere protiv pandemije virusa Covid 19,  u ograničenjima kad je Grad Dubrovnik odlučio da nije u mogućnosti financirati naše projekte, dobili smo i iskoristili uobičajeni iznos financijske potpore Dubrovačko neretvanske županije.
Izviješće o radu u 2020. godini i Planu rada za 2021. godinu sačinjeno je za Izvještajnu godišnju skupštinu, koja će se zbog navedenih mjera ove godine održava na način da se  s članovima komuniciralo putem elektronskih medija i u odvojenim susretima i razgovorima, kako bi mogli dati primjedbe i prijedloge na izviješče i plan rada, kao i financijsko izviješće i plan, što će se dostaviti elektronski i obznaniti na našim el. stranicama www.https.ubd.hr.

Izvršni odbor UBD, koji se sastaje i  koordinira sve pa tako i ovu aktivnost pridržavajući se propisanih mjera Stožera i onima propisanim na razini Dubrovačko neretvanske županije i zaključuje Skupštinu dana, 12. ožujka 2021. godine.

Izviješće o radu za 2020. godinu

1. Prostorije za sastanke i djelovanje omogućeno nam je susretljivošću Udruge branitelja Hrvatske Dubrovnik. Cijene prostora za djelovanje braniteljskih udruga su povećane i tu nastaju problemi za koje smo dali prijedloge Gradu i Županiji, ali za sad se ništa po tom pitanju nije uradilo, što nas ne ometa u djelovanju..
Na žalost mjere Covid 19 potpuno su nam onemogućile korištenje dvorane za rekreativno vježbanje u OB Dubrovnik, tako smo spali na individualne aktivnosti pojedinaca, koji se bave sportom amaterski i rekreativno.

Domena na kojoj su stranice s informacijama o radu i djelovanju Udruge “www.ubd.hr“, već 4 godine uspješno funkcionira i pruža obavijesti o događanjima koje provodi ,i u kojima sudjeluje UBD. Članovi i javnost na njima mogu pratiti sve značajne novosti iz rada udruge.


2. Od osnivačke skupštine broj članova UBD je konstantan, a čine ga članovi iz Dubrovnika, Županije, a nekolicina je iz drugih krajeva Hrvatske, i dijaspore.
Nastojanje da u rad uključimo i mlađe članove podmlatka, prepoznali su, ali okolnosti nam ukupno nisu išle na ruku jer su zaustavila njihova druženja, tako je na žalost otpala planirana aktivnost u organizaciji članova podmlatka Udruge branitelja 4. Gardijske brigade.
Branitelji, koji nisu ili su u drugim braniteljskih udrugama obraćaju nam se za pomoć u različitim slučajevima, u čemu im izlazimo u susret, bilo savjetom, bilo upućivanjem na odgovarajuće nadležne institucije.

Utorkom i četvrtkim, kad je to bilo u ovim okolnostima moguće, od 10,00 do 12,00 sati, u prostoru udruga u Hladnici na raspolaganju smo članovima za odgovore po pitanjima statusa, radno-mirovinske, stambene i zdravstvene problematike.
Od Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za obranu, Grada i Županiji redovito smo dobijali odgovore vezano za statusna pitanja i pomoć braniteljima u nevolji.

Što se tiče iskazivanja brige prioritet dajemo braniteljima i članovima njihovih obitelji, obiteljima invalida i poginulih, i drugim potrebitima u našoj sredini izravno, neizravno i volontiranjem.

Posebnu brigu posvećujemo kad su u pitanju teški invalidi branitelji i HRVI kontinuirano, ali i onima, kojima do sad nije bila potrebna pomoć a promijene okolnosti i njihovo zdravstveno stanja to zahtijevaju.  


3. Djelovanje UBD u najvećem provode članovi Izvršnog odbora kojima se pridruže po ukazanim afinitetima i ostali članovi, koji imaju za to želje. U glavnom se radi o radnim druženjima na obnovi i održavanju spomenika, obilježavanju obljetnica, obilasku i pomoći invalidima, i u prigodama raznih manifestacija u organizaciji Grada i Dubrovačko neretvanske županije.

Pored tih aktivnosti, naši se članovi, i u ovim okolnostima, ističu i u sportu i rekraciji, uspješni su u jedrenju, biciklizmu, triatlonu, a u auto-moto sportu, u dubrovačkim pobjedničkim klubovima među organizatorima i natjecateljima su istaknuti članovi UBD. Izuzetno priznanje za svoj dugogodišnji rad u automobilskom sportu dobio je naš dopredsjednik Dubravko Čikor, kojemu je dodjeljena nagrada za životno djelo Dubrovačkog saveza športova.
Treba istaknuti vrhunske rezultate u jedrenju našeg člana IO UBD Iva Kvestića s jedrilicom“Lero“i klubskim brodom “Dubrovnik“ JK Orsan, s kojima je pobrao mnogobrojne trofeje.


4. Sudjelovali smo na primjeren način u obilježavanju značajnih događanja i obljetnica:

– 12. svibnja smo sudjelovali na obilježavanje Dana Dubrovačko neretvanske županije,

– 26. svibnja sudjelujemo na obilježavanju obljetnica deblokade Dubrovnika na Osojniku,

– na obilježavanju dana Državnosti Republike Hrvatske u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 25. lipnja,

– 05. kolovoza sudjelujemo u obilježavanju Oluje – Dana Pobjede u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije,

– 1. listopada obilježavanje 29. godišnjica pobjeda u bitci kod Čepikuća u kojoj su zbog mijera nekolicina sudionika i članovi UBD, Održana je misa u crkvi na Trebinji.

– 5. listopada odali smo počast povodom obilježavanja 16. obljetnice otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika, i položili smo vijenac na mjestu pogibije zapovjednika ZNG na Osojniku Žarka Lauca,

– 17. listopada godišnjica pogibije najmlađeg poginulog branitelju na južnom bojištu Josipa Zvone na Pobrežju,


7. Posebno ističemo obilježavanja godišnjice Dana dubrovačkih branitelja 06.12., koje je realizirano uspješno uz nazočnost dužnosnika Grada, Županije i Republike Hrvatske.
Po peti put simbolično je podignuta zastava Republike Hrvatske na toranj OiV Srđ uz sudjelovanje, koju su uz stroge mjere zadane od OiV, i snažan vjetar uspješno istakli Branimir Petrak i Drago Maškarić po posebnom odobrenje direktora OiV gospodina Mata Botice.
Položili smo vijence UBD na Boninovu, u Sustjepanu i kod spomen križa na Srđu.
U sklopu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja UBD sudjeluje i u pobožnosti križnoga puta padinama Srđa.


8. Značajan Projekt obnove i održavanja spomen obilježja poginulih branitelja, provodimo već tri godine, tako smo i u 2020 . godini, unatoč tome što za projekt nismo dobili sredstva od Grada dovršili radove na uređenju spomen obilježja u čast braniteljima na Gromači, treba u tom smislu istaknuti Perišu Obradovića i Draga Maškarića. Spomenik smo uspjeli dovesti u izuzetno primjereno stanje.

9. Poduzeli smo inicijativu da se krene napokon sa rješavanjem problema stambenog zbrinjavanja i zemljišta za branitelje na Nuncijati, što je kompleksno i predugo se razvuklo, Radovi na završetaku gradnje novog bloka stanova za branitelje u Mokošici su tijekom 2020. godine bili u punom jeku tako da je useljenje branitelja, od kojih su neki naši članovi za očekivati uskoro.

10. Dali smo doprinos po značajnim pitanjima za našu zajednicu i pružili potporu civilni strukturama i udrugama:

– jedna od značajnih je angažiranje na očuvanju izvorišta i rijeke Omble od devastacija, tome je uslijedila odluka o zaštiti vodonosnih pojaseva, a Gradsko vijeće pod predsjedanjem Marka Potrebice i gradonačelnik Mato Franković prihvatili su naše primjedbe.

Vjerujemo da će i župan Nikola Dobroslavić napokon prihvatiti manje štetnu trasu i stati u obranu tog zaštićenog krajobraza i 12 izvora pitke vode.

11. Kontinuitet suradnje s Dubrovačkom bolnicom je preuzeo osobno ravnatelj Dr. Marijo Bekić, koji omogućava braniteljima prioritetno preglede, prijem i liječenja u Bolnici. Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavlja sistematske preglede branitelja u čemu dajemo potporu i informacije članovima, kako bi se pospješio odlazak na preglede u slučaju potrebe i u kad je to neophodno.

12. Rad i djelovanje UBD od Osnivačke skupštine do danas redovito je medijski zapažen i popraćen u lokalnim tiskovinama i medijima. U tom smislu najzastupljenija smo dubrovačka udruga.

Plan rada UBD za 2021. godinu

Plan rada i daljnjeg djelovanja predstavlja kontinuitet dosadašnjih gore nabrojanih djelatnosti i planiranje novih na čemu ćemo nadalje ustrajati. Ograničavajuća okolnost je što i za 2021. godinu Grad Dubrovnik ne izdvaja sredstva za projekte, pa tako i za naša dva planirana projekta, što je vezano za mjere štednje i lošije financijsko stanje zbog pandemije Corone 19. Nadamo se boljim vremenima. Naše inicijative bit će:

1. Projektu održavanja spomenika iz Domovinskog rata na području Grada i DNŽ Trenutno su prioriteti ploča poginulim braniteljima u Sustjepanu, ploče u Komolcu, a po mogućnosti i spomenika na Čepikućama, a u perspektivi su sva ostala obilježja u Gradu i Županiji za koje se ukaže potreba. Koliko ćemo uspjeti zavisi od sredstava i koliko god napravimo bit će bez sredstava dobro.

2. Nastavili bi s obilježavanjem značajnih obljetnica, posebno sudjelovanje predstavnika UBD u Koloni sjećanja na komemoraciji u Vukovaru. Namjera su nam i odlasci na druge obljetnice pogibije branitelja. Više pozornosti ćemo posvetiti obilježavanju značajnih dana, poglavito osnivanja postrojbi i njihovih obljetnica.

3. Društvene mreže, kao što je Facebook nadalje ćemo koristiti za koordinaciju između članova IO UBD, a za sve značajne događaje i informacije već četvrtu godinu uspješno vodimo naše internetske stranice na jedinstvenoj domeni: ubd.hr., volonterski, bez bilo kakve naknade.

4. Dobro je primljena i od strane Grada realizirana naša inicijativu za dostojno obilježavanje ”Dana Dubrovačkih branitelja” uz odavanje pijeteta poginulima. Kao i do sad angažirat ćemo se u organizaciji obilježavanja svih značajnih datuma i važnih događanja iz Domovinskoga rata. 

5. Ustrajat ćemo i zahtijevati da se u što skorije vrijeme pokrene izrada projekta i natječaja da se izgradi novi primjereni Spomenik.

U tom smislu iznalaženja pravog riješenja podržat ćemo napore Grada, kako bi Dubrovnik dobio pravi Spomenik dostojan njegovih branitelja.

6. Javna ustanova Muzej Domovinskog rata, koja je i našom zaslugom osnovan, treba biti osnovni sadržaj u utvrdi Imperial. Zalagat ćemo se da obnovu tvrđave preuzmu Grad i Društvo prijatelja dubrovačke starine. Očekujemo bolja vremena i početak uređenja Križnoga puta do utvrde Imperial na Srđu, koji s Gradom Dubrovnikom zajednički financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

7. Zahtijevat ćemo da se napravi Središte (Centar) za branitelje i tražimo veću otvorenost institucija, bolnica i domova za probleme i potrebe branitelja.

8. Suradnja s Dubrovačkom bolnicom i ravnateljem Bekićem, kao kordinatorom za branitelje, i dalje je značajna, da bi se u ozbiljnim slučajevima članovi mogu slobodno javiti u Udrugu izravno Predsjedniku ili Dopredsjednicima za pomoć.

9. Suradnja s Upravom za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Sektor za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, Područna jedinica Dubrovnik zahvaljujući voditelju Nikši Kusaliću sve je bolja,

10. Do sad smo materijalno financijski u UBD sve vodili besprijekorno na čemu trebamo zahvaliti djelatnicima tvrtke „Aedium“, koja to radi bez naknade.Suradnju oćekujemo i u 2021. godini.

Vjerujemo da će Udruga u sve složenijim prilikama nastaviti djelovanje na dosadašnji način radeći na dobrobit svih branitelja, članova njihovih obitelji, ali i za javno dobro, što  nam je trajna obaveza.


Svim članovima Udruge branitelja Dubrovnika zahvaljujem u ime članova Izvršnog odbora na trudu oko koordinacije na izradi Izviješća i Plana.

                                                                                                            Predsjednik IO UBD

                                                                                                                  Marko Mujan