Izvješće 2023 Program 2024

U protekloj 2023. godini od održane 3. Izborne skupštine Udruge branitelja Dubrovnika, realizirani su Projekti, sukladno planovima i mogućnostima u pozitivnom ozračju i na odgovarajući način izravno uz pomoć dostupnih elektronskih resursa u koordinaciji priprema za obavljanje zadaća što smo ih pred sebe postavili.   

Ostvarili smo potporu iz okvira natječaja, i dobili na povjerenje financijska sredstava iz proračuna  za po jedan planirani projekt od strane Grada Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije.

Izvješće o radu za 2023. godinu i Plan rada za 2024. godinu sačinjeno je za ovu Godišnju izvještajnu Skupštinu, Financijsko izvješće i plan će nakon izglasavanja biti obznanjeno na našim el. stranicama www.https.ubd.hr.

Izvršni odbor UBD, koji se sastaje i koordinira realizaciju donesenih planova i smjernica članova Skupštine, koordinirao je pripremu za ovu aktivnost tijekom proteklog tjedna, kako bi  danas 17. veljače 2024. godine s uspjehom realizirali ovu sjednicu Skupštine UBD.

Izvješće o radu za 2023. godinu

1. Prostorije za sastanke i djelovanje omogućene su nam i dalje susretljivošću Udruge branitelja Hrvatske Dubrovnik.

Zbog poznatih okolnosti nemamo više na raspolaganju zatvoreni prostor pa smo ostali ograničeni na pojedinačne sportske aktivnosti onih članova, koji se  amaterski i rekreativno bave vježbanjem i natjecanjima .

Domena “www.ubd.hr“ na kojoj se nalaze stranice s informacijama o radu i djelovanju Udruge već 7. godinu uspješno funkcionira i pruža obavijesti o aktivnostima koje realizira, i u kojima sudjeluje UBD. S pomoću njih na najbolji način članovi i javnost mogu pratiti sve značajne novosti iz rada udruge.

2. Od osnivačke skupštine broj članova UBD je ustaljen, a čine ga članovi iz Dubrovnika, Županije, nekolicina je iz drugih krajeva Hrvatske, i dijaspore.

Branitelji članovi UBD i ostali obraćaju nam se za pomoć u različitim slučajevima, u čemu im izlazimo u susret i upućujemo na odgovarajuće nadležne institucije po pitanjima statusa, radno-mirovinske, stambene i zdravstvene problematike.

Suradnja s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za obranu, Grada i Županije je na zavidnoj razini a najčešće se vodi računa o statusnim i pitanjima pomoći braniteljima, i članovima njihovih obitelji, obiteljima invalida i poginulih, i drugim potrebitima u našoj sredini izravno i neizravno.

Posebnu brigu posvećujemo članovima teškim invalidima i onima, koji imaju zdravstvenih problema.   

Izabrano vodstvu u tijelima udruge nakon održane prošlogodišnje Izborne skupštine se pokazalo uspješnim, što znači da je obavljen dobar izbor tijela Skupštine od strane članstva, koje nam je dalo povjerenje .

3. Djelovanje UBD u najvećem provode članovi Izvršnog odbora zajedno s ostalim slobodnim i raspoloživim članovi, prema mogućnostima i želji. U glavnom se radi na obnovi i održavanju spomenika, sudjelovanju u obilježavanju obljetnica, obilasku i pomoći invalidima, i nazočnosti u prigodama raznih manifestacija u organizaciji Grada i Dubrovačko neretvanske županije.

Pored toga, neki od naših članovi su aktivni u sportu, pri čemu ističemo vrhunske rezultate u jedrenju našeg člana Iva Kvestića, ima tu i sudjelovanja naših veterana u triatlonu, bicikliranju, treniranju borilačkih vještina, na Maratonu lađa u suradnji s Udrugom veterana 4. gbr.

Surađujemo s predstavnicima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđmanˮ.  Tako je pripadnike Visoke dočasničke škole, koji su boravili u Dubrovniku 8. svibnja 2023. godine prihvatio Đuro Šabadin član Izvršnog odbora UBD na terenskoj izobrazbi a među ostalim aktivnostima na Srđu je održana prezentacija o Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal pri čemu im je djelatnik te ustanove Mišo Đuraš pružio stručnu i tehničku pomoć

4. Sudjelovanje u obilježavanju značajnih događanja, obljetnica i na komemoracijama:

– 3. veljače 2023. godine članovi IO UBD Marko Mujan i Drago Klepo, te članovi podmlatka Mateo Gorinjac i Damir Trojić sudjelovali su u procesiji ulicama Grada pod barjakom UBD u povodu 1051. Feste Sv. Vlaha. Dan ranije naši predstavnici su bili na polaganju vijenaca na gradskom groblju Boninovo u počast svim poginulim braniteljima. Nakon čega smo sudjelovali i na Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Dubrovnika u kazalištu Marina Držića.

– 12. svibnja 2023. godine na obilježavanje Dana Dubrovačko neretvanske županije, i 30. obljetnice njenog osnivanja UBD su predstavljali Marko Mujan, Zvonko Koštro i Periša Obradović.

– 26. svibnja 2023. godine povodom Dana Općine i 31. obljetnice oslobođenja Župe dubrovačke održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je prisustvovao i naš član IO UBD  Đuro Šabadin,

–  25. lipnja 2023. godine na obilježavanju dana Državnosti Republike Hrvatske u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije,

–  2. srpnja 2023. godine na 26. obljetnicu podizanja spomen obilježja i 31. obljetnicu deblokade Golubova kamena u spomen na 36 poginulih imotskih vitezova na širem dubrovačkom području, na komemoraciju u Trstenom pozvan je predsjednik UBD, koji se ovom prigodom našao s prijateljima i suborcima Imoćanima i ostalima.

–  10. srpnja 2023. godine na svečanom otvaranju 74. Dubrovačkih ljetnih igara koje je održano ispred crkve svetog Vlaha u Dubrovniku, nazočio je naš potpredsjednik Periša Obradović u društvu sa suprugom.

–  1. kolovoza 2023. godine u 65. godini života napustio nas istaknuti član i branitelj Grada, invalid Domovinskog rata, dragovoljac Gordan Gogo Špero, inače vijećnik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika i član Gradskog kotara Grad.

– 4. kolovoza 2023. godine Potpredsjednik UBD Periša Obradović s članovima udruge predstavljao bio je ispred naše Udruge na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u organizaciji Dubrovačko neretvanske županije, kojom prigodom su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na Boninovu i Spomeniku poginulim braniteljima na Vjetrenom mlinu u Dubrovačkom primorju.

– 1. listopada 2023. godine kod Spomen križa na groblju Boninovo i pred Križem na Srđu položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje i stradale civile u Domovinskom ratu. Naše članove koji su sudjelovali u ovim događanjima predvodio je potpredsjednik Periša Obradović i Član IO UBD Robert Anđušić.

Istovremeno je obilježena i 32. godišnjica uspješne obrane kod sela Čepikuća. Sveta Misa je održana u crkvi na Trebinji (domaćin Tomislav Batina), a nazočne, među kojima i članove UBD i predsjednika Marka Mujana, člana IO UBD Denisa Tešanovića je nakon okupljanja kod Bijelog križa ugostio načelnik općine Ravno Andrija Šimunović i  predsjednica Općinskog vijeća Ružica Skaramuca.

– 5. listopada 2023. godine obilježena je 18. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika tijekom Domovinskog rata.

– 17. listopada 2023. godine obilježena je 32.godišnjica pogibije najmlađeg poginulog branitelja Dubrovnika,  16 godišnjeg  dragovoljca Domovinskog rata  Josipa Zvon, a počast su uz obitelj poginulog branitelja, odali i njegovi suborci članovi UBD Robert Anđušić (član IO UBD), Pero Kristić, Ante Šitum i Mihajlo Vuković..

– 9. studenoga 2023. godine na Bosanci u povodu 32 godina od pogibije hrvatskih branitelja članovi Udruge branitelja Dubrovnika koje predvodi Periša Obradović polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast poginulim suborcima: Mario Pezzi, Franci Lazibat, Vedran Ivošević Genocid, Hamdija Kovač, Željko Raguž, Antonio Vatović te Željko Putica, koji su u jeku srpsko-crnogorskih napada položili živote na oltar Domovine.

– 21. studenog 2023. godine napustila nas Milada (Dada) Marković hrvatska braniteljica i supruga jednog od ratnih zapovjednika Borisa Markovića Maxa, koja je uz njega bila u našoj Udruzi. Vijenac joj na posljednje počivalište među ostalima položio i član Izvršnog odbora UBD Đuro Šabadin.

– 24. studenog 2023. godine 12 članova ispred Udruge branitelja Dubrovnika, zajedno s drugim dubrovačkim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata sudjelovali su u Vukovarskoj koloni sjećanja: Antun Franić, Stanko Pavlović, Tomislav Margaretić, Toni Kristović, Baro Kristović, Drago Maškarić, Spaso Bilić, Dijana Bilić, Periša Obradović, Marko Mujan, Robert Boroje, Cvijeto Glibota, a nekolicina njih je bila nazočna u drugim aranžmanima.

– 5. prosinca 2023. godine Marko Mujan je održao Sat povijesti učenicima u Pomorsko- tehničkoj školi Dubrovnik na koji nas pozvao Mato Bilić,prof.savjetnik.

– 6. prosinca 2023. godine obilježena je godišnjice Dana dubrovačkih branitelja, zapalili smo svijeće i položili vijence UBD na Boninovu, u Sustjepanu i kod spomen križa na Srđu.

Po 8. put je podignuta zastava Republike Hrvatske na toranj OiV Srđ uz sudjelovanje njihovih penjača i branitelja.

Uz djelatnike OIV-a, hrvatska zastava tradicionalno je zavijorila zahvaljujući članovima Udruge branitelja Dubrovnika Marku Mujanu, koji je penjačima predao zastavu, Željku Kordiću i Periši Obradoviću. Pri tom je bio izuzetno susretljiv direktor OiV gospodin Mata Botice. Predvečer smo položili vijenac i upalili svijeću u spomen poginulim braniteljima na zapadnom dijelu dubrovačke bojišnice iz 1991. godine na mjestu pogibije Ivice Butigana pripadnika Samostalne djelatne bojne ZNG Dubrovnik.

Posjetiti smo i najtežeg invalida, člana naše Udruge Ivicu Devčića, koji je imao volju otići na odavanje počasti njegovim poginulim suborcima u Sustjepanu, ali na žalost vrijeme nije bilo povoljno.

6. Projekt obnove i održavanja spomen obilježja poginulih branitelja, skupina članova Udruge branitelja Dubrovnika u ovoj godini je uspješno realiziran. Izradili smo 3 nove spomen ploče poginulim braniteljima od kojih su 2 zamijenile dotrajale, a jedna je potpuno nova (Bongvardo), dok smo 3 spomen ploče obnovili tako da sad izgledaju kao nove, na jednoj od njih je tekst bio gotovo neprepoznatljiv.

Na inicijativu Mihajla Vukovića realizirali smo spomen ploču na Babinom Kuku poginulom branitelju Đevatu Rašiću.Budući je s vremenom izblijedjela boja sa natpisa na spomen pločama Mariu Pezzi i Željku Putici napravili smo akciju na Bosanci i doveli uh u primjereno stanje onako kako trebaju izgledati.
Na inicijativu našeg člana Bara Kristovića (dolje na fotografiji) a po pozivu Braca Elezovića odlučili smo se za obnovu ploče braniteljima Mihu Klaiću i Radi Raduloviću pripadnicima 39. inženjerijske bojne Dubrovnik, koja se nalazi na putu prema Golubovom kamenu, koji nije nikad dovršen nakon njihove pogibije.
Ovu godinu bi još izradili novu spomen ploču za postavljanje na mjesto pogibije poginulog branitelja Ranka Bongvarda na brdu Zec iznad Stona, što je u fazi realizacije. 

Projekt je financiran od strane Grada Dubrovnika, a svi radovi su obavljeni volonterskim naporom članova UBD oko 19. prosinca 2023. godine uz dosta sreće s vremenskim uvjetima iako nas je malo omela kišica.

7. Dali smo doprinos po značajnim pitanjima za našu zajednicu i pružili potporu  strukturama Grada tako da su s naše strane pokrenute inicijative da se Tvrđava Imperijal na Srđu potpuno vrati Gradu nakon raskidanja ugovora o koncesiji s “investitorima”.

Spomenik braniteljima na Pilama nakon uklanjanja neprimjerenog, koji je tamo prije bio dolazi u fazu otvaranja natječaja, jednako tako i put križa na Srđu ostaje među prioritetima prema nacrtu idejnog projekt .

Nastavljamo i angažiranje na očuvanju izvorišta i rijeke Omble od devastacija u čemu nas podržava Grad i Gradsko vijeće, a nadamo se da će i Županija prihvatiti manje štetnu trasu i stati u obranu tog zaštićenog krajobraza.

8. Kontinuitet suradnje s Dubrovačkom bolnicom i ravnateljom Dr. Marijom Bekićem, omogućava braniteljima prioritetno preglede, prijem i potrebito liječenje u OB Dubrovnik, izvrsna je suradnja i s dubrovačkim Domom zdravlja. Nastavljeno je obavljanje sistematskih pregleda branitelja u čemu dajemo potporu i informiramo članove.

9. Rad i djelovanje UBD u protekloj godini je uspješno medijski popraćeno, u čemu je najzaslužnija naša Ivana Žuvela Kalina iz portala Dubrovački insider.

Plan rada UBD za 2024. godinu

Plan rada i djelovanja Udruge branitelja Dubrovnika predstavljat će kontinuitet dosadašnjih djelatnosti na čemu ćemo nadalje ustrajati. U 2024. godini. Očekujemo da će Grad Dubrovnik  i Dubrovačko neretvanska županija izdvojiti sredstva za projekte koje smo planirali objedinjene u dva odvojena projekta. Naše inicijative bit će:

1. Projekt održavanja spomenika iz Domovinskog rata na području Grada i DNŽ. Trenutno su prioriteti ploča poginulim braniteljima za koje je to potrebno, a po mogućnosti i daljnje uređenju spomenika na Čepikućama. Perspektiva je da povedemo računa i o drugim  obilježjima u Gradu i Županiji s obzirom na to da ih vrijeme nagriza.

U ovoj godini planirali smo po jedan projekt i to prema Gradu Dubrovniku:

“Projekt održavanja i sanacija spomen obilježja palim braniteljima na području Grada i DNŽ, prepoznatljivosti djelovanja i rad sportske sekcije UBD u 2024. godini“

i drugi prema Županiji dubrovačko neretvanskoj;

“Obilježavanje obljetnica, komemoracijskih aktivnosti  i događaja iz Domovinskog rata vezanih za obranu i oslobađanje Juga Hrvatske u 2024. godini“

2. Sudjelovat ćemo na obilježavanjima značajnih obljetnica, vjerujemo da će i u ovoj godini predstavnici UBD biti u Koloni sjećanja na komemoraciji u Vukovaru. Namjera su nam i odlasci na druge obljetnice važnih datuma osnivanja postrojbi, njihovih obljetnica i mjesta pogibije branitelja.  

Pridružit ćemo se hodočašću Marijanskog zavjeta za Domovinu u završnom dijelu hodnje i posljednjoj etapi hodnje od Rožata do Srđa.

Surađivat ćemo s Hrvatskim vojnim učilištem „Dr. Franjo Tuđmanˮi njihovim polaznicima, poglavito u realizaciji Plana i programa izobrazbe polaznika dočasničke škole “Damir Tomljanović” i polaznika Ratne škole ”Ban Josip Jelačić”

3. Društvenu mrežu Facebook nadalje ćemo koristiti za koordinaciju između članova IO UBD, a za sve značajne događaje i informacije već sedam godina uspješno vodimo naše internetske stranice na jedinstvenoj domeni: “ubd.hr”., volonterski, bez bilo kakve naknade za održavanje stranica u čemu se sve više angažiraju i članovi podmlatka.

4. Grad i Županija dostojno obilježavanju ”Dana Dubrovačkih branitelja” uz odavanje pijeteta poginulima. Kao i do sad pored ovoga sudjelovat ćemo i u obilježavanju svih ostalih značajnih datuma i važnih događanja iz vremena Domovinskoga rata.  

5. Ustrajat ćemo i zahtijevati realizaciju gradnje novog Spomenika branitelja Dubrovnika.

U smislu iznalaženja pravog rješenja podržat ćemo napore Grada, kako bi se napravio Spomenik dostojan njegovih branitelja.

6. Javna ustanova Muzej Domovinskog rata, koja je i našom zaslugom osnovan, treba biti osnovni sadržaj u utvrdi Imperial.

Zalagat ćemo se da krene obnova tvrđave a da je preuzmu Grad i Društvo prijatelja dubrovačke starine. Očekujemo i početak uređenja Križnoga puta do utvrde Imperial na Srđu, koji s Gradom Dubrovnikom zajednički planira financirati Ministarstvo hrvatskih branitelja.

7. Zahtijevat ćemo da se izgradi Središte (Centar) za branitelje o čemu imamo informacije da bi se moglo početi ozbiljno dogovarati da bude možda u Slanom, a nadalje ćemo inzistirati na većoj otvorenost institucija, bolnica i domova za probleme i potrebe branitelja.

8. Suradnja s Dubrovačkom bolnicom i s Domom zdravlja je sve značajnija za braniteljsku populaciju, a potrebiti članovi UBD i branitelji u ozbiljnim slučajevima zdravstvenih problema mogu se slobodno javiti u Udrugu izravno Predsjedniku za pomoć, kako bi se iznašao način, izašlo u susret i pomoglo našim članovima i njihovim porodicama po potrebi.

9. Suradnja s Upravom za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Sektor za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, Područna jedinica Dubrovnik, kojim koordinira gospodin Nikša Kusalić je primjereno.

10. Do sad smo materijalno financijski u UBD sve vodili besprijekorno uz pomoć djelatnicima tvrtke „Aedium“, koja to radi bez naknade.Suradnja se nastavlja i u 2024. godini.

Vjerujemo da će Udruga nastaviti djelovanje na dosadašnji način radeći na dobrobit svih branitelja, članova njihovih obitelji, i za zajedničko i javno dobro, što  nam je trajna obaveza.

Svim članovima Udruge branitelja Dubrovnika, Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti  zahvaljujem na trudu uloženom u predstavljanje UBD i realizaciju naših Planova i projekata, te uloženom vremenu kako bi se našim odnosom i ponašanjem u društvu ostvario primjereni status i uživala nadalje potporu svih struktura u zajednici.

                                                                                                            Predsjednik IO UBD

                                                                                                                  Marko Mujan