Izvješće 2019 Program 2020

U protekloj godini od održane 2. Izborne skupštine UBD, provedene su brojne djelatnosti i realizirani Projekti, sukladno financijskoj potpori Grada Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije.
Izviješće o radu u 2019. godini i Planu rada za 2020. godinu sačinjeno je za Izvještajnu godišnju skupštinu, danas, 29. veljače 2020. godine, 16,00 sati, Dvorana Ivana Pavla II, samostan Klarisa.

Izviješće o radu za 2019. godinu

1. Prostorije za sastanke i djelovanje omogućeno nam je susretljivošću i zajedničkom suradnjom s Udrugom branitelja Hrvatske Dubrovnik, dok je zbog povećanih troškova Udruge maloljetnih branitelja odustala od prostora, tako da je ta mogućnost u buduće otpala. Cijene prostora za djelovanje braniteljskih udruga su višestruko povećane i tu nastaju veliki problemi.
Protekle četiri godine na raspolaganju nam je dvoranu za rekreativno vježbanje u OB Dubrovnik ponedjeljkom i srijedom od 15,00-16,30 sati..

Domena na kojoj su stranice s informacijama o radu i djelovanju Udruge “ubd.hr“, već treću godinu uspješno nas prezentiraju i imaju dobru posjećenost. Članovi i javnost tako mogu na njima pratiti sve značajne novosti iz rada udruge.
Za prostor održavanje današnje Skupštine i ovaj put trebamo zahvaliti Dubrovačkoj Biskupiji,   njihovom ekonomatu, i našem prijatelju i članu Goranu Peraici.

2. Od osnivačke skupštine broj članova UBD stalno se povećavao i trenutno je konstantan, a čine ga članovi iz Dubrovnika, Županije, a nešto ih je i iz drugih krajeva Hrvatske, i dijaspore.
Nastojanje da u rad uključimo i mlađe članove podmlatka, prepoznali su i drugi, pa je tako osnovana udruga mladih u okviru Udruge branitelja 4. Gardijske brigade u Splitu. Naši mlađi članovi imaju već s njima kontakte i otvorena je mogućnost da sudjeluju u jednom zajedničkom projektu na jesen.
Tim mladim članovima, djeci branitelja i poginulih 4.gbr. imali smo prigodu biti domaćini prilikom njihovog obilaska mjesta od posebnog značaja za obranu Dubrovnika.
Branitelji, koji nisu ili su u drugim braniteljskih udrugama obraćaju nam se za pomoć u različitim slučajevima, u čemu im izlazimo u susret, bilo savjetom, bilo upućivanjem na odgovarajuće nadležne institucije.

Svakog utorka i četvrtka od 10,00 do 12,00 sati dostupni smo u prostoru udruga u Hladnici, i na raspolaganju članovima za odgovore po pitanjima statusa, radno-mirovinske, stambene i zdravstvene problematike.
Na zahtjeve Ministarstvu hrvatskih branitelja, Upravi za obranu, Gradu Dubrovniku i Županiji  redovito smo dobijali odgovore vezano za statusna pitanja i pomoć braniteljima u nevolji.

Što se tiče iskazivanja brige prioritet je pomoći braniteljima i članovima njihovih obitelji, obiteljima invalida i poginulih, i drugim potrebitima u našoj sredini izravno, neizravno i volontiranjem.

3. Po prvi put smo nabavili reprezentativne jakne s prišivcima na kojima je znak UBD i natpis na leđima, po njima smo tako već prepoznati prilikom sudjelovanja u raznim aktivnostima od radnih do protokolarnih i svečanih, obilježavanjima obljetnica, pohodnji.


4. Djelovanje UBD u najvećem provode članovi Izvršnog odbora a pridruže se po ukazanim afinitetima i drugi članovi, koji imaju za to želje, bilo da se radi o radnim druženjima na obnovi i održavanju spomenika, bilo kroz sport i manifestacije.

Nakon izvođenja prve braniteljske predstave i promocije branitelja Vukovara Plavšića i Markuša, koju smo organizirali, imali smo ih ponovo vidjeti povodom 6.12. 2019 godine.

Uz posebno angažiranje UBD, Udruge branitelja Hrvatske i Udruge Hrvatski domobran Dubrovnik bili smo suorganizatori predstavljanja knjige “Regija kao Treća Jugoslavija“ autora Tihomira Dujmovića 10. lipnja 2019. godine.

Pored osnovnih aktivnosti, naši se članovi ističu i u sportu i rekraciji, uspješni su u jedrenju, biciklizmu, triatlonu, borilaštvu. a u auto-moto sportu, u dubrovačkim pobjedničkim klubovima među organizatorima i natjecateljima su istaknuti članovi UBD. Po prvi put smo sudjelovali na Maratonu lađa na Neretvi u sastavu posade Vida, i gostovali na Vinkovačkim jesenima skupa s posadom veterana 4. Gbr.
Članovi UBD u posadi jedrilice JK Orsana „Lero“, našeg Iva Kvestića prošle godine su uspješno jedrili iukupni su pobjednici Orsanove “Zimske lige“.

Ćlanovi podmlatka se uključuju u društveno korisne inicijative, i sudjelovali su u onima za očuvanje okoliša u Gradu i na Lokrumu.

Udruga branitelja Dubrovnika već tradicionalno vodi brigu o teškim invalidima i bolesnima, koje redovito posjećujemo i obilazimo, skromno im ukazujući pažnju.


5. Vrijedno je spomenuti sudjelovanje u nekim društvenim prigodama:

–  polaznici 21. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, u sklopu svoga studijskoga putovanja, 4. i 5. lipnja obišli su i dubrovačko područje, predvođeni načelnikom, te naše najviše vojne škole, brigadirom Mijom Kožićem. Ratna događanja prezentirali su im i članovi UBD Đuro Šabadin i Marko Mujan.

– na svečanom otvaranju jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara UBD je predstavljao član Izvršnog odbora Denis Tešanović.
– tradicionalno po peti put smo sudjelovali na hodočašću Marijanskog zavjeta za Domovinu u 3 posljednje dionice etape od Neuma do Dubrovnika od 18.-21. kolovoza. Pored toga što sudjelujemo, u organizaciji je istaknut naš član Zoran Jović.

6. Sudjelovali smo na primjeren način u obilježavanju značajnih događanja i obljetnica:

– 24. ožujka pozvani smo i sudjelovali na komemoraciji poginulima na Bistrini, među njima i prvom zapovjedniku diverzantskog voda 4. gardijske brigade Goranu Kliškiću, koji je 1992. godine u 22. godini položio život spašavajući svog suborca.

– 31. ožujka bili smo na godišnjici pogibije Josipa Jovića na Plitvicama u organizaciji Udruge branitelja Policije Dubrovnik,

– 12. svibnja s prijateljima i suborcima iz 114. “Omiške” brigade i našim članovima podmladka bili smo u obilasku Stolova, Hutova, i s barjakom prvi put sudjelovali na hodočašću Kraljici mira u Hrasnom,.

– 12. svibnja smo sudjelovali i na obilježavanje Dana Dubrovačko neretvanske županije,

– 26. svibnja sudjelujemo na obilježavanju obljetnica deblokade Dubrovnika na Osojniku,

– 1. lipnja članovi Izvršnog odbora i podmlatka UBD su istaknuti gosti u Splitu na obilježavanju 28. godišnjice osnivanja Škorpiona, 114. brigade ZNG, prve pričuvne brigade u Republici Hrvatskoj.

– na obilježavanju dana Državnosti Republike Hrvatske u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 25. lipnja u Stupi,

– 05. kolovoza sudjelujemo u obilježavanju Oluje – Dana Pobjede u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije,

– 1. listopada obilježavanje 28. godišnjica pobjeda u bitci kod Čepikuća u kojoj su bili i sudionici članovi UBD, održana je misa u crkvi na Trebinji i spomen na tih dana preminulog sudionika¸ člana UBD Matu Brajkovića.

U sklopu obilježavanja ovog za cijeli Dubrovnik važnog dana izložbu u Lazaretima “Da se ne zaboravi-Dubrovnik a scarred city” otvorili su,među ostalima, podpredsjednici UBD Zvonko Koštro, Dubravko Čikor i član Izvršnog odbora Robert Anđušić.

– 5. listopada odali smo počast povodom obilježavanja 16. obljetnice otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika,

– 17. listopada godišnjica pogibije najmlađeg poginulog branitelju na južnom bojištu Josipa Zvone na Pobrežju,

– 16. do19. studenoga sjećanje na žrtvu Vukovara, skupina članova UBD, njihovih obitelji i našeg podmlatka, njih 12 sudjeluje u koloni sjećanja,

– 18. studenog na 28. obljetnici stradanja žrtava Škabrnje, bili su i naša dva predstavnika,

– 03. veljače 2020. godine, po peti put smo s našim barjakom bili na Festi Sv. Vlaha, ove godine kao jedina braniteljska udruga iz Grada,

– 10. veljače 2020. Godine sudjelovali smo skupa s članovima Policijske udruge branitelja na misi za blaženog kardinala Alojzija Stepinca u Cavtatu,

7. Posebno ističemo obilježavanja godišnjice Dana dubrovačkih branitelja 06.12., zbog jedne od naših najznačajnijih inicijativa, Program je realiziran uspješno uz nazočnost dužnosnika Grada, Županije i Republike Hrvatske.
Po četvrti put simbolično je podignuta zastava Republike Hrvatske na toranj OiV Srđ uz sudjelovanje našeg Darka Vukušića, koji je istakao 1991., ovaj put su u pothvatu sudjelovali Ivo Kvestić, Branimir Petrak, Đuro Šabadin, Drago Maškarić i Marko Mujan uz odobrenje Člana Uprave direktora OiV gospodina Mata Botice.
Položili smo vijence UBD na Boninovu, u Sustjepanu i kod spomen križa na Srđu.
Uoči Dana branitelja u dubrovačkim školama održali smo u Orašcu sat sjećanja na taj povijesni dan.

U sklopu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja UBD sudjeluje i u pobožnosti križnoga puta padinama Srđa, koji je ovaj put predvodio policijski kapelan fra Ivo Kramar.

8. Značajan Projekt obnove i održavanja spomen obilježja poginulih branitelja, provodimo već tri godine, tako smo u 2019. godine obnovili obilježja.

U ovoj volonterskoj aktivnosti, kroz rad i druženje sudjelovalo je više članova UBD i podmlatka.

Tako smo  6. lipnja na inicijativu Kluba PZO Udruge Branitelja Dubrovnika postavili novu spomen ploču hrvatskom branitelju Lukši Tomiću na utvrdi na otoku Lokrumu, mjestu gdje je toga dana 1992. godine izgubio život od posljedica neprijateljskog granatiranja

30. rujna započeli smo s uređenjem spomen obilježja u čast braniteljima na Gromači, dobar posao su napravili Periša Obradović i Drago Maškarić a kroz skoro vrijeme dovršit ćemo  spomenik i dovesti ga u primjereno stanje.

9. Poduzeli smo inicijativu da se krene napokon sa rješavanjem problema stambenog zbrinjavanja i zemljišta za branitelje na Nuncijati ali očekujemo i završetak gradnje novog bloka stanova za branitelje u Mokošici.

10. Dali smo doprinos po značajnim pitanjima za našu zajednicu i pružili potporu civilni strukturama i udrugama:

– jedna od prvih naših značajnih pobjeda bilo je angažiranje na očuvanju izvorišta i rijeke Omble od devastacija, tome je uslijedila odluka o zaštiti vodonosnih pojaseva, koje je donijelo Gradsko vijeće pod predsjedanjem Marka Potrebice.

– Grad Dubrovnik na čelu s gradonačelnikom Matom Frankovićem stao je uz naš prijedlog da buduća brza cesta prema zračnoj luci Dubrovnik ne prolazi iznad izvorišta Omble, nadamo se da će i župan Nikola Dobroslavić napokon prihvatiti manje štetnu trasu i stati u obranu tog zaštićenog krajobraza i 12 izvora pitke vode.

11. Kontinuitet suradnje s Dubrovačkom bolnicom je preuzeo osobno njen ravnatelj Dr. Marijo Bekić, koji omogućava braniteljima prioritetno preglede, prijem i liječenja u Bolnici. Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je sistematske preglede branitelja a u nekim slučajevima izravno smo djelovali kako bi se pospješio odlazak na te preglede ako se ukazala potreba i u slučajevima izrazito teške prirode.

12. Rad i djelovanje UBD od Osnivačke skupštine do danas redovito je medijski zapažen i izuzetno popraćen u svim lokalnim tiskovinama i medijima. U tom smislu najzastupljenija smo dubrovačka udruga.

Plan rada UBD za 2020. godinu

Plan rada i daljnjeg djelovanja predstavlja kontinuitet dosadašnjih gore nabrojanih djelatnosti i planiranje novih na čemu ćemo nadalje ustrajati. Neke od već izraženih inicijativa bit će nam u prvom planu:

1. Prioritet nam ostaje na Projektu održavanja spomenika iz Domovinskog rata na području Grada i DNŽ i s čim u vezi očekujemo vaše prijedloge, kako bi mogli na temelju njih utvrditi prioritete. Trenutno su oni ploča poginulim u Sustjepanu, ploće u Komolcu, a po mogućnosti i spomenika na Čepikućama, a u perspektivi su sva ostala obilježja u Gradu i Županiji za koje se ukaže potreba.

2. Nastavili bi s obilježavanjem značajnih obljetnica, posebno sudjelovanje predstavnika UBD u Koloni sjećanja, kao partneri na komemoraciji u Vukovaru. Namjera su nam i odlasci na druge obljetnice pogibije branitelja. Više pozornosti ćemo posvetiti obilježavanju značajnih dana, poglavito osnivanja postrojbi i njihovih obljetnica. U tom smislu angažirat ćemo i podmladak UBD, a već je najavljena suradnja s podmlatkom 4. gbr. i 114. brigadom.

3. Društvene mreže, kao što je Facebook nadalje ćemo koristiti za koordinaciju između članova IO UBD, a za sve značajne događaje i informacije već treću godinu uspješno vodimo naše internetske stranice na jedinstvenoj domeni: ubd.hr., volonterski, bez bilo kakve naknade.

4. Dobro je primljena i od strane Grada realizirana naša inicijativu za dostojno obilježavanje ”Dana Dubrovačkih branitelja” uz odavanje pijeteta poginulima, organiziranje zajedničkoga druženje i  prigodnih kulturno umjetničkih događanja. Kao i do sad angažirat ćemo se u organizaciji obilježavanja svih značajnih datuma i važnih događanja iz Domovinskoga rata. 

5. Aktualizirat ćemo pitanje izgradnje primjerenog Spomenika braniteljima umjesto neuglednog spomen obilježja na Pilama, zahtijevati da se u što skorije vrijeme pokrene izrada projekta i natječaja za novi Spomenik. Braniteljske udruge Grada su naš prijedlog podržale ali očito smo u tom smislu najodlučniji ustrajati. Značajno je da se odustalo od trošenja stotina tisuća kuna za održavanje izuzetno skupog projekta, tzv. Kocke mora. 

U tom smislu iznalaženja pravog riješenja podržat ćemo napore Grada, kako bi Dubrovnik mjesto postojećeg obilježja na Pilama dobio pravi Spomenik dostojan njegovih branitelja.

6. Javna ustanova Muzej Domovinskog rata, koja je i našom zaslugom osnovan, treba biti osnovni sadržaj u utvrdi Imperial za što ćemo se zalagati dosljedno, kao i za prijedlog da obnovu tvrđave treba preuzeti Grad i Društvo prijatelja dubrovačke starine. S nestrpljenjem očekujemo i početak uređenja Križnoga puta do utvrde Imperial na Srđu, koji s Gradom Dubrovnikom zajednički financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

7. Namjeru da osnujemo Časni vod UBD, koja je zapela, premostili smo kroz jednostavniji i razumljiviji projekt prepoznatljivosti UBD i sportske sekcije, upućen Gradu, kojim bi se mogla zadovoljit i ova naša namjera na skromniji način.

8. Podržat ćemo projekt Centra za branitelje ali tražimo bolju otvorenost institucija za probleme i potrebe branitelja. Ne trebamo bezuvjetno posebne izdvojene institucije, bolnice i domove nego otvorena vrata postojećih i otvaranje novih.

9. Suradnja s Dubrovačkom bolnicom i ravnateljem Dr. Mariom Bekićem, kao Koordinatorom za branitelje, tako i za članove UBD, s toga se u ozbiljnim slučajevima članovi mogu slobodno javiti u Udrugu izravno Predsjedniku ili Podpredsjednicima. To ostaje kao prioritet.

10. Suradnja s Upravom za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Sektor za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, Područna jedinica Dubrovnik treba biti još bolja,

11. Do sad smo materijalno financijski u UBD sve vodili besprijekorno na čemu trebamo zahvaliti djelatnicima tvrtke „Aedium“, koja to radi bez naknade.

Puno je onih koji su do sada pomogli radu Udruge izravno ili na druge načine, surađujući u ostvarivanju naše prioritetne zadaće, pomoći suborcima i djelovanju za zajedničko dobro na korist svih sugrađana, ustanova i institucija.

Vjerujemo da će Udruga u sve složenijim prilikama nastaviti djelovanje na dosadašnji način radeći na dobrobit svih branitelja, članova njihovih obitelji, ali i za javno dobro, što  nam je trajna obaveza.


Svima zahvaljujem u ime članova Izvršnog odbora i vjerujem da ćete Izviješće i Plan prihvatiti.

                                                                                                            Predsjednik IO UBD

                                                                                                          Marko Mujan, mag
.pol.