Izvješće 2021 Program 2022

U trećoj godini od održane 2. Izborne skupštine Udruge branitelja Dubrovnika, provedene su djelatnosti i Projekti, sukladno okolnostima vezano za  mjere propisane zbog produžetka pandemije virusa Covid 19.
Nakon godine dana (2020)  bez sredstava od Grada Dubrovnika u 2021. godini smo ponovo od njih dobili sredstva za 2 projekta i iskoristili uobičajeni iznos financijske potpore Dubrovačko neretvanske županije, kojima nas je o do sad bez prekida podžavala.
Izviješće o radu za 2021. godinu i Plan rada za 2022. godinu sačinjeno je za Izvještajno-izbornu godišnju skupštinu, koja će se zbog navedenih mjera ove godine održava na način da se  s članovima komuniciralo putem elektronskih medija i u odvojenim susretima i razgovorima, kako bi mogli dati primjedbe i prijedloge na izviješče i plan rada, kao i financijsko izviješće i plan, što će se dostaviti elektronski i obznaniti na našim el. stranicama www.https.ubd.hr.

Izvršni odbor UBD, koji se sastaje i  koordinira sve pa tako i ovu aktivnost pridržavajući se propisanih mjera propisanim na razini Dubrovačko neretvanske županije i zaključuje Skupštinu dana, 19. ožujka 2022. godine.

Izviješće o radu za 2021. godinu

1. Prostorije za sastanke i djelovanje omogućeno nam je susretljivošću Udruge branitelja Hrvatske Dubrovnik.
Na žalost mjere Covid 19 su nam i u protekloj godini onemogućile korištenje dvorane za rekreativno vježbanje u OB Dubrovnik, tako smo ostali na pojedinačnim aktivnostima onih članova, koji se bave sportom amaterski i rekreativno.

Domena na kojoj su stranice s informacijama o radu i djelovanju Udruge “www.ubd.hr“, već 5. godinu uspješno funkcionira i pruža obavijesti o aktivnostima koje provodi, i u kojima sudjeluje UBD. Članovi i javnost na njima mogu pratiti sve značajne novosti iz rada udruge.

2. Od osnivačke skupštine broj članova UBD je konstantan, a čine ga članovi iz Dubrovnika, Županije, a nekolicina je iz drugih krajeva Hrvatske, i dijaspore.
U UBD smo imali gubitaka i smrti članova, od kojih je najveći bio onaj podpredsjednika UBD Dubravka Čikora (preminuo 23.03.2021.), tako da smo unutar Izvršnog odbora sukladno Statutu izabrali na mjesto podpredsjednika člana IO UBD Perišu Obradovića. Imamo i prijedlog da članovi UBD  prihvate, kao novog člana Izvršnog odbora našeg člana Dinka Tomića, koji se već istakao u radu i pristao ukoliko se s tim suglasimo i ne bude posebnih prijedloga. Sve ostalo u vodstvu i tijelima udruge je standardno i pokazalo se jako dobrim riješenjima.   
Branitelji članobi UBD i ostali obraćaju nam se za pomoć u različitim slučajevima, u čemu im izlazimo u susret savjetima i upućivanjem na odgovarajuće nadležne institucije.

Utorkom i četvrtkim, kad je to bilo primjereno okolnostima, od 10,00 do 12,00 sati, u prostoru udruga u Hladnici bil smo na aspolaganju za odgovore po pitanjima statusa, radno-mirovinske, stambene i zdravstvene problematike.
Od Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za obranu, Grada i Županiji redovito smo dobijali odgovore vezano za statusna pitanja i pomoć braniteljima. U iskazivanja brige prioritet dajemo braniteljima i članovima njihovih obitelji, obiteljima invalida i poginulih, i drugim potrebitima u našoj sredini izravno i neizravno.

Posebnu brigu posvećujemo članovima teškim invalidima i onima, kojima promijene njihovog zdravstvenog stanja to zahtijevaju.   

3. Djelovanje UBD u najvećem provode članovi Izvršnog odbora kojima se pridruže po ukazanim afinitetima i ostali članovi, prema mogućnostima vremena i svojoj želji. U glavnom se radi volontiranju na obnovi i održavanju spomenika, obilježavanju obljetnica, obilasku i pomoći invalidima, i u prigodama raznih manifestacija u organizaciji Grada i Dubrovačko neretvanske županije.

Pored tih aktivnosti, naši se članovi, i u ovim okolnostima, ističu i u sportu i rekraciji, pri čemu treba istaknuti vrhunske rezultate u jedrenju našeg člana IO UBD Iva Kvestića s jedrilicom“Lero“i klubskim brodom “Dubrovnik“ JK Orsan.

U sklopu redovnog Plana i programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ tijekom studijskog putovanja 23. generaciju polaznika Ratne škole ”Ban Josip Jelačić” (6. i 7. svibnja 2021.) članovi Izvršnog odbora Đuro Šabadin i Marko Mujan bili su s polaznicima na prijemu kod župana Nikole Dobroslavića i gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića. Polaznici su bili i u nastavnom posjetu OB Dubrovnik, tjekom kojega ih je primio ravnatelj Marijo Bekić sa svojim suradnicima.

27. srpnja 2021. Branko Šubić je započeo 3. etapni ultramaraton, koji je do 6. kolovoza 2021. godine povezao Dubrovnik, Knin i Petrinju u čast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.
Prve kontakte s Brankom ispred IO UBD imali smo još u vrijeme kad je pripremao ovaj podvig u kojemu ga podržao naš Grad i Županija.
Naš član Drago Kos sudjelovao u prvom dijelu utrke kroz Dubrovnik.

Marijanski zavjet za domovinu završio je 1700 km dugo hodočašće 25. kolovoza 2021. godine zahvalnim misnim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.Započelo je 12. lipnja iz Osijeka i trajalo 75 dana. Ove godine pridružili smo se na posljednjoj etapi hodnje od Rožata do Srđa.

29. kolovoza 2021. godine u Dubrovniku su na njihovom Alumni seminaru boravili polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”.
Prema već standardnoj tradicionalnoj suradnji ovaj put je njihovog zapovjednika brigadira Mija Kožića dočekao i tijekom aktivnosti pratio član IO UBD Đuro Šabadin.

4. Sudjelovanje u obilježavanju značajnih događanja i obljetnica:

– 12. svibnja smo sudjelovali na obilježavanje Dana Dubrovačko neretvanske županije,

– 26. svibnja sudjelujemo na obilježavanju obljetnica deblokade Dubrovnika na Osojniku,

– na obilježavanju dana Državnosti Republike Hrvatske u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije 25. lipnja,

– 05. kolovoza sudjelujemo u obilježavanju Oluje – Dana Pobjede u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije,

– 1. listopada obilježavanje 30. godišnjica pobjeda u bitci kod Čepikuća u kojoj su naši članovi, dio onih koji su sudjelovali u toj bitci uz posebno dopuštenje unatoč mjerama Kovida prinjereno obilježili taj dan  Svetom misom u crkvi na Trebinji, a za druženje su se pobrinuli naši domaćini u Ravnom.

– 5. listopada odali obiljena je 17. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika tijekom Domovinskog rata. Prethodno se mala skupina pripadnika ZNG iz 1991. godine i rodbina našla spontano i zapalila svijeće na mjestu pogibije zapovjednika obrane Osojnika Žarka Lauca, ujedno i njegovog prvog poginulog branitelja.

– 17. listopada godišnjica pogibije najmlađeg poginulog branitelju na južnom bojištu Josipa Zvone na Pobrežju,

– 9. studenoga na Bosanci u povodu 30 godina od pogibije hrvatskih branitelja: Mario Pezzi, Franci Lazibat, Vedran Ivošević, Hamdija Kovač, Željko Raguž, Antonio Vatović i Željko Putica članovi Udruge branitelja Dubrovnika Periša Obradović i Gordan Špero odali su počast poginulim suborcima.

I ove godine unatoč ograničavajućim mjerama naša Dubravka Garmaz bila je na obilježavanju vukovarske tragedije, koja se dogodila nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine i poslala nam fotografije, koje smo objavili na našim stranicama.

6. Posebno ističemo obilježavanja godišnjice Dana dubrovačkih branitelja 06.12., koje je realizirano uspješno po šesti  put. Prvi put smo realizirali simbolično podizanje zastava Republike Hrvatske na toranj OiV Srđ uz sudjelovanje u tehničkom dijelu penjača branitelja iz OiV. Mi se ove godine nismo uspinjali nego taj završni dio prepustili njima zbog strogih mjere određenih od strane Stožera CZ. Sve je obavljeno u dogovoru s direktora OiV gospodina Mata Botice. Uz iskazan interes gradonačelnika Mata Frankovića i predsjednika GV Marka Potrebice postignnut je kompromis na koji smo pristali na IO UBD.
Položili smo vijence UBD na Boninovu, u Sustjepanu i kod spomen križa na Srđu. 

7. Projekt obnove i održavanja spomen obilježja poginulih branitelja, provodimo već četiri godine. U 2021. godini dobili sm ponovo sredstva od Grada i obnovili praktično potpuno zajednički spomenik s novom pločom poginulima branitelju Ivu Miljeviću (22) i dječaku Vlahu Rakidžiji (9), koji su poginuli iznad Orašca 30. kolovoza 1992. godine od neprijateljske granate na mjestu gdje je postavljen spomenik, više spomen ploča smo obnovili i na mjesnom groblju u Sustjepanu, pri čemu je za istaknuti angažiranje u pripremnom i izbršnom dijelu realizacije potpredsjednika Periše Obradovića. Spomenike smo uspjeli dovesti u izuzetno primjereno stanje, praktično svi su kao novi.

8. Poduzimamo inicijative na rješavanju problema stambenog zbrinjavanja i zemljišta za branitelje na Nuncijati, što je kompleksno i predugo se razvuklo, Treba kao pozitivno istaknuti da je završena gradnja novog bloka stanova za branitelje u Mokošici. Stanovi su podijeljeni braniteljima od kojih su neki naši članovi. Prijedlog je da se i dalje pitanje stanovanja riješava organiziranom i tipskom gradnjom jer sama eventualna dodjela zemljišta teško da otvara ostinske mogućnosti u smislu stambenog zbrinjavanja branitelja. Napominjemo i činjenicu kako smo pomogli u nekim slučajevima vezano za korištenje gradskih stanova za potrebe branitelja na način i utjecajem kojim smo mogli.

9. Dali smo doprinos po značajnim pitanjima za našu zajednicu i pružili potporu  strukturama Grada tako da su s naše strane pokrenute inicijative na odličnom putu. Tvrđava za koju smo najzaslužniji da je pokrenut postupak povrata Gradu u visokom je stupnju realizacije njenog povrata nakon raskidanja ugovora o koncesiji s “investitorima”.

Spomenik braniteljima na Pilama nakon uklanjanja neprimjerenog, koji je tamo prije bio dolazi u pripremnu fazu otvaranja natječaja, jednako tako i put križa na Srđu ostaje među prioritetima, a nacrt idejnog projekta je realiziran.

Nastavljamo i angažiranje na očuvanju izvorišta i rijeke Omble od devastacija u čemu nas podržava Grad i Gradsko vijeće, a nadamo se da će i Županija prihvatiti manje štetnu trasu i stati u obranu tog zaštićenog krajobraza.

10. Kontinuitet suradnje s Dubrovačkom bolnicom je preuzeo osobno ravnatelj Dr. Marijo Bekić, koji omogućava braniteljima prioritetno preglede, prijem i potrebito liječenje u OB Dubrovnik, izvrsna je suradnja i sa dubrovačkim Domom zdravlja. Značajno je što je nastavljeno i omogićeno obavljanjer sistematskih pregleda branitelja o čemu dajemo potporu i informacije članovima.

11. Rad i djelovanje UBD od Osnivačke skupštine do danas redovito je medijski zapažen i popraćen u lokalnim tiskovinama i medijima.

Plan rada UBD za 2022. godinu

Plan rada i djelovanja Udruge branitelja Dubrovnika predstavljat će kontinuitet dosadašnjih djelatnosti na čemu ćemo nadalje ustrajati. Bolja je ololnost što za 2022. godinu očekujemo da će Grad Dubrovnik  i Dubrovačko neretvanska županija izdvojiti sredstva za projekte koje mi planiramo objedinjene u dva odvojena projekta. Nadamo se boljim vremenima. Naše inicijative bit će:

1. Projektu održavanja spomenika iz Domovinskog rata na području Grada i DNŽ Trenutno su prioriteti ploča poginulim braniteljima za koje je to potrebno, a po mogućnosti i uređenju spomenika na Čepikućama, a u perspektivi su sva ostala obilježja u Gradu i Županiji s obzirom da ih vrijeme nagriza.

U ovoj godini planirali smo po jedan projekt i to prema Gradu Dubrovniku:
“Projekt održavanja i sanacija spomen obilježja palim braniteljima na području Grada i DNŽ, prepoznatljivosti djelovanja i rad sportske sekcije UBD u 2022. godini“

i drugi prema Županiji dubrovačko neretvanskoj;
“Obilježavanje obljetnica, komemoracijskih aktivnosti  i događaja iz Domovinskog rata vezanih za obranu i oslobađanje Juga Hrvatske“

2. Sudjelovat ćemo na obilježavanjima značajnih obljetnica, posebno sudjelovanje predstavnika UBD u Koloni sjećanja na komemoraciji u Vukovaru, ako to mjere i mogućnosti dopuste kao prije ove krize vezane za Kovid 19. Namjera su nam i odlasci na druge obljetnice pogibije branitelja. Više pozornosti ćemo posvetiti obilježavanju značajnih dana, poglavito osnivanja postrojbi i njihovih obljetnica.
Pridružit ćemo se hodošašću Marijanskog zavjeta za Domovinu u završnom dijelu hodnje na podružju Dubrovačko neretvanske županije i posljednjoj etapi hodnje od Rožata do Srđa.

Surađivat ćemo s Hrvatskim vojnim učilištem „Dr. Franjo Tuđmanˮi njihovim polaznicima, poglavito u realizaciji Plana i programa izobrazbe 24. generacije polaznika Ratne škole ”Ban Josip Jelačić”

3. Društvene mreže, kao što je Facebook nadalje ćemo koristiti za koordinaciju između članova IO UBD, a za sve značajne događaje i informacije već petu godinu uspješno vodimo naše internetske stranice na jedinstvenoj domeni: ubd.hr., volonterski, bez bilo kakve naknade za održavanje stranica u čemu se sve više angažiraju i članovi podmlatka.

4. Grad i Županija su na tragu naše inicijative za dostojno obilježavanje ”Dana Dubrovačkih branitelja” uz odavanje pijeteta poginulima. Kao i do sad sudjelovat ćemo u obilježavanju svih značajnih datuma i važnih događanja iz vremena Domovinskoga rata.  

5. Ustrajat ćemo i zahtijevati da se u što skorije vrijeme pokrene izrada projekta gradnje novog Spomenika banitelja Dubrovnika.

U tom smislu iznalaženja pravog riješenja podržat ćemo napore Grada, kako bi se napravio Spomenik dostojan njegovih branitelja.

6. Javna ustanova Muzej Domovinskog rata, koja je i našom zaslugom osnovan, treba biti osnovni sadržaj u utvrdi Imperial.

Zalagat ćemo se da obnovu tvrđave preuzmu Grad i Društvo prijatelja dubrovačke starine. Očekujemo bolja vremena i početak uređenja Križnoga puta do utvrde Imperial na Srđu, koji s Gradom Dubrovnikom zajednički financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

7. Zahtijevat ćemo i na dalje da se napravi Središte (Centar) za branitelje i tražiti veću otvorenost institucija, bolnica i domova za probleme i potrebe branitelja.

8. Suradnja s Dubrovačkom bolnicom i ravnateljem Bekićem, kao kordinatorom za branitelje, i s ravnateljem Doma zdravlja Bazdanom je sve važnija i značajnija za braniteljsku populaciju, a članovi UBD i branitelji u ozbiljnim slučajevima problema sa zdravljem mogu se slobodno javiti u Udrugu izravno Predsjedniku ili Dopredsjednicima za pomoć.

9. Suradnja s Upravom za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Sektor za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, Područna jedinica Dubrovnik je na razini,

10. Do sad smo materijalno financijski u UBD sve vodili besprijekorno uz pomoć djelatnicima tvrtke „Aedium“, koja to radi bez naknade.Suradnja se nastavlja i u 2022. godini.

Vjerujemo da će Udruga u prilično složenijim prilikama nastaviti djelovanje na dosadašnji način radeći na dobrobit svih branitelja, članova njihovih obitelji, ali i za javno dobro, što  nam je trajna obaveza.


Svim članovima Udruge branitelja Dubrovnika, ponadasve Izvršnog odbora i tijela UBD treba zahvaliti na trudu oko realizacije naših Planova, te trudu što smo ostvarili primjereni status i uživamo potporu u zajednici.

                                                                                                            Predsjednik IO UBD

                                                                                                                  Marko Mujan