Izvješće 2022 Program 2023

U protekloj četvrtoj godini od održane 2. Izborne skupštine Udruge branitelja Dubrovnika, provedene su djelatnosti i Projekti, sukladno okolnostima vezano za  mjere propisane zbog produžetka pandemije virusa Covid 19. Dobra je okolnost što su mjere popustile tako da nakon dvije godine možemo održati Skupštinu na odgovarajući način izravno bez potrebe korištenja dostupmih veza i elektronskih mreža.   
U protekloj 2022. godini ostvarili smo suradnju kojom smo kroz natječaje došli do financijskih sredstava od Grada Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije ukupno za dva planirana projekta.
Izviješće o radu za 2022. godinu i Plan rada za 2023. godinu sačinjeno je za ovu Izbornu godišnju skupštinu, a upućeno vam je u obliku Prijedloga, kako bi mogli dati prijedloge na izviješće i plan rada, financijsko izviješće i plan, što će se nakon utvrđivanja i izglasavanja obznaniti na našim el. stranicama www.https.ubd.hr.

Izvršni odbor UBD, koji se sastaje i koordinira realizaciju donesenih planova i smijernica članova Skupštine, pripemio je i ovu aktivnost na sastanku održanom u srijedu 01. ožujka,  kako bi  danas 03. ožujka 2023. godine uspješno realizirali ovu sjednicu Skupštine UBD.

Izviješće o radu za 2022. godinu

1. Prostorije za sastanke i djelovanje omogućene su nam susretljivošću Udruge branitelja Hrvatske Dubrovnik.
Na žalost mjere Covid 19 su nam prošle godine onemogućile korištenje dvorane za rekreativno vježbanje u OB Dubrovnik, tako smo ostali ograničeni na pojedinačne sportske aktivnosti onih članova, koji se bave treniranjem i natjecanjima amaterski i rekreativno.

Domena na kojoj se nalaze stranice s informacijama o radu i djelovanju Udruge “www.ubd.hr“, već 6. godinu uspješno funkcionira i pruža obavijesti o aktivnostima koje provodi, i u kojima sudjeluje UBD. Na njima članovi i zanteresirana javnost mogu pratiti sve značajne novosti iz rada udruge.

2. Od osnivačke skupštine broj članova UBD je ustajen, a čine ga članovi iz Dubrovnika, Županije, nekolicina je iz drugih krajeva Hrvatske, i dijaspore.
Iako smo koordinirali i realizirali prijedloge Izvršnog odbora UBD, koje ste podržali i prihvatili od našeg posljednjeg zajedničkog viđenja spomenut ćemo da smo imali gubitaka i smrti članova, od kojih je najveći bio onaj potpredsjednika UBD Dubravka Čikora (preminuo 23.03.2021.),  unutar Izvršnog odbora sukladno Statutu izabrali na mjesto podpredsjednika člana IO UBD Perišu Obradovića. Također smo vam prijedložili izbor za novog člana Izvršnog odbora našega Dinka Tomića, što ste prihvatili i on se već istakao u radu. Napominjemo da je preminuo i član Nadzornog odbora UBD Antun Masle tako da u to tijelo predlažemo izbor novog člana.

01.veljače 2022. godine   kao suborci ispred članova Udruge oprostili smo se od Marka Potrebice, našeg člana i istaknutog sudionika bitke kod Čepikuća. Preminuo je i naš član Zoran Jozić.
Branitelji članovi UBD i ostali obraćaju nam se za pomoć u različitim slučajevima, u čemu im izlazimo u susret savjetima i upućujemo ih na odgovarajuće nadležne institucije po pitanjima statusa, radno-mirovinske, stambene i zdravstvene problematike.
Suradnja s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja, Uprave za obranu, Grada i Županije je dobra a najčešće se koordinira problematika statusnih pitanja i pomoći braniteljima. U iskazivanja brige prioritet dajemo braniteljima i članovima njihovih obitelji, obiteljima invalida i poginulih, i drugim potrebitima u našoj sredini izravno i neizravno.

Posebnu brigu posvećujemo članovima teškim invalidima i onima, koji imaju zdravstvenih problema.   

Sve ostalo u vodstvu i tijelima udruge je standardno i pokazalo se jako dobrim riješenjima.

3. Djelovanje UBD u najvećem provode članovi Izvršnog odbora kojima se pridruže po ukazanim interesima i ostali članovi, prema mogućnostima i želji. U glavnom se radi o volontiranju na obnovi i održavanju spomenika, sudjelovanju u obilježavanju obljetnica, obilasku i pomoći invalidima, i u prigodama raznih manifestacija u organizaciji Grada i Dubrovačko neretvanske županije.

Pored toga, naši se članovi, ističu i u sportu i rekraciji, pri čemu ističemo vrhunske rezultate u jedrenju našeg člana IO UBD Iva Kvestića.

Surađujemo s predstavnicima Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđmanˮ tijekom posjeta i studijskih putovanja polaznika Dočasničke škole i Ratne škole ”Ban Josip Jelačić”.

02. i 03. svibnja 2022. godine naš član Izvršnog odbora UBD Đuro Šabadin je dočekao i koordinirao tijek posjeta Gradu Dubrovniku i okolici  skupine od 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” iz Zagreba, u sklopu izučavanja južno-dalmatinskog bojišta i bitke za Dubrovnik .

4. Sudjelovanje u obilježavanju značajnih događanja i obljetnica:

– 03. veljače 2022. godine članoviIzvršnog odbora Marko Mujan, Zvonko Koštro, Željko Kordić Kenza i član podmladka UBD Mateo Gorinjacsudjelovali su u procesiji pod barjakom UBD u povodu 1050. Feste Sv. Vlaha. Dan ranije naši predstavnici su bili na polaganju vijenaca na gradskom groblju Boninovo.

– 12. svibnja 2022. godine sudjelovali smo na obilježavanje Dana Dubrovačko neretvanske županije,

– 26. svibnja 2022. godine sudjelovali na obilježavanju obljetnica deblokade Dubrovnika na Osojniku,

–  25. lipnja 2022. godine na obilježavanju dana Državnosti Republike Hrvatske u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije,

– 05. kolovoza 2022. godine na obilježavanju Oluje – Dana Pobjede  domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije Udrugu branitelja Dubrovnika predstavljao je potpredsjednik UBD Periša Obradović. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kraj Spomenika pobjedi na Vjetrenom mlinu te kod Spomen-križa na Boninovu.

– 1. listopada 2022. godine obilježen je početak herojske obrane Grada, koji nije pao. Podpredsjednik UBD Periša Obradović i članovi udruge Željko Kordić i Dragan Klepo su položili vijence i zapalili svijeća poginulim braniteljima i stradalim civilima na gradskom groblju Boninovo i kod Spomen križa na Srđu.
Istoga dana na obilježavanju 31. godišnjica pobjeda u bitci kod Čepikuća sudjelovao je dio naših članova sudionika te bitke. Održana je Sveta misam u crkvi na Trebinji, a druženje su organizirali naši domaćini iz općine Ravno.

– 5. listopada obilježena je 18. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika tijekom Domovinskog rata.

– 17. listopada godišnjica pogibije najmlađeg poginulog branitelju na južnom bojištu Josipa Zvone na Pobrežju,

– 29. listopada 2022. godine svečano je obilježena 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te stradalim civilima u Domovinskom ratu na Boninovu.
Na Stradunu je održan mimohod ratnih zastava i predstavnika postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobođenju juga Hrvatske, potom i svečana akademija u kazalištu Marina Držića  na kojoj su evocirana sjećanja na vojne operacije oslobađanja Grada iz okruženja i osvajanje okupiranog dijela juga Hrvatske.

– 9. studenoga na Bosanci u povodu 31 godina od pogibije hrvatskih branitelja članovi Udruge branitelja Dubrovnika koje predvodi Periša Obradović molitvom,polagajem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast poginulim suborcima koji su u jeku srpsko-crnogorskog toga dana položili živote na oltar Domovine. Bili su to hrabri dragovoljci Domovinskog rata: Mario Pezzi, Franci Lazibat, Vedran Ivošević Genocid, Hamdija Kovač, Željko Raguž, Antonio Vatović te Željko Putica koji je poginuo također na Bosanci sedamnaest dan ranije.

– 1. prosinca 2022. godine odazvali smo se na poziv organizatora povodom obilježavanja obljetnici osnutka dvaju splitskih brigada,158. brigade i 6. domobranske pukovnije. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća kod spomen križa na Lovrincu i svete mise U Samostanu Gospe od Zdravlja sudjelovali smo na svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu.

6. Posebno ističemo obilježavanja godišnjice Dana dubrovačkih branitelja 06.12. 2022 godine, koje je realizirano uspješno. Po sedmi put je podignuta zastava Republike Hrvatske na toranj OiV Srđ uz sudjelovanje njihovih penjača i branitelja. Dogovori za ovaj pothvat su obavljeni u čemu je bio izuzetno susretljiv direktor OiV gospodin Mata Botice. Ovom prigodom zapalili smo svijeće i položili vijence UBD na Boninovu, u Sustjepanu i kod spomen križa na Srđu. 

7. Projekt obnove i održavanja spomen obilježja poginulih branitelja, skupina članova Udruge branitelja Dubrovnika u ovoj godini je planirala uređenje spomen križa podignutog u čast braniteljima Čepikuća. Projekt je financiran od strane Grada Dubrovnika, a svi radovi su obavljeni volonterskim naporom članova UBD 7. i 8. studenoga, a također i 15. studenoga 2022. godine uz dosta sreće s vremenskim uvjetima iako nas je uhvatila malo i kiša i noć  zahtjevan poduhvat smo obavili u pravom trenutku izbjegavši nadolazeće zimske dane. 

8. Povodom Dana Općine i 30. obljetnice oslobođenja Župe dubrovačke u Srebrenom je 26.svibnja 2022. godine održana svečana sjednica Općinskog vijeća.Tom prigodom među ratnim postrojbama i braniteljskim udrugama  povelju zahvalnosti za sudjelovanje u ratnim vojnim operacijama dobila je i  Udruga branitelja Dubrovnika. Pozvani smo u Slano 27. svibnja 2022. godine, gdje je nakon Svete mise zadušnice u crkvi SV. Jeronima, održana svečana sjednica povodom proslave 25. obljetnice osnivanja Općine  Dubrovačko primorje i 30. obljetnice oslobođenja Dubrovačkog primorja. 

9. Dali smo doprinos po značajnim pitanjima za našu zajednicu i pružili potporu  strukturama Grada tako da su s naše strane pokrenute inicijative na odličnom putu. Tvrđava za koju smo najzaslužniji da je pokrenut postupak povrata Gradu u visokom je stupnju realizacije njenog povrata nakon raskidanja ugovora o koncesiji s “investitorima”.

Spomenik braniteljima na Pilama nakon uklanjanja neprimjerenog, koji je tamo prije bio dolazi u pripremnu fazu otvaranja natječaja, jednako tako i put križa na Srđu ostaje među prioritetima, a nacrt idejnog projekta je realiziran.

Nastavljamo i angažiranje na očuvanju izvorišta i rijeke Omble od devastacija u čemu nas podržava Grad i Gradsko vijeće, a nadamo se da će i Županija prihvatiti manje štetnu trasu i stati u obranu tog zaštićenog krajobraza.

10. Kontinuitet suradnje s Dubrovačkom bolnicom je preuzeo osobno ravnatelj Dr. Marijo Bekić, koji omogućava braniteljima prioritetno preglede, prijem i potrebito liječenje u OB Dubrovnik, izvrsna je suradnja i sa dubrovačkim Domom zdravlja. Značajno je što je nastavljeno i omogićeno obavljanjer sistematskih pregleda branitelja o čemu dajemo potporu i informacije članovima.

11. Rad i djelovanje UBD od Osnivačke skupštine do danas redovito je medijski zapažen i popraćen u lokalnim tiskovinama i medijima.

Plan rada UBD za 2023. godinu

Plan rada i djelovanja Udruge branitelja Dubrovnika predstavljat će kontinuitet dosadašnjih djelatnosti na čemu ćemo nadalje ustrajati. U 2023. godini očekujemo da će Grad Dubrovnik  i Dubrovačko neretvanska županija izdvojiti sredstva za projekte koje smo planirali objedinjene u dva odvojena projekta. Naše inicijative bit će:

1. Projekt održavanja spomenika iz Domovinskog rata na području Grada i DNŽ. Trenutno su prioriteti ploča poginulim braniteljima za koje je to potrebno, a po mogućnosti i daljnje uređeneu spomenika na Čepikućama. Perspektiva je da povedemo računa i o drugim  obilježjima u Gradu i Županiji s obzirom da ih vrijeme nagriza.

U ovoj godini planirali smo po jedan projekt i to prema Gradu Dubrovniku:
“Projekt održavanja i sanacija spomen obilježja palim braniteljima na području Grada i DNŽ, prepoznatljivosti djelovanja i rad sportske sekcije UBD u 2023. godini“

i drugi prema Županiji dubrovačko neretvanskoj;
“Obilježavanje obljetnica, komemoracijskih aktivnosti  i događaja iz Domovinskog rata vezanih za obranu i oslobađanje Juga Hrvatske u 2023. godini“

2. Sudjelovat ćemo na obilježavanjima značajnih obljetnica, vjerujemo da će predstavnici UBD biti u Koloni sjećanja na komemoraciji u Vukovaru, ako to dopuste kao prije ove krize vezane za Kovid 19. Namjera su nam i odlasci na druge obljetnice važnih datuma osnivanja postrojbi, njihovih obljetnica i mjesta pogibije branitelja.  
Pridružit ćemo se hodošašću Marijanskog zavjeta za Domovinu u završnom dijelu hodnje na podružju Dubrovačko neretvanske županije i posljednjoj etapi hodnje od Rožata do Srđa.

Surađivat ćemo s Hrvatskim vojnim učilištem „Dr. Franjo Tuđmanˮi njihovim polaznicima, poglavito u realizaciji Plana i programa izobrazbe polaznika dočasničke škole “Damir Tomljanović” i polaznika Ratne škole ”Ban Josip Jelačić”

3. Društvene mreže, kao što je Facebook nadalje ćemo koristiti za koordinaciju između članova IO UBD, a za sve značajne događaje i informacije već šestuu godinu uspješno vodimo naše internetske stranice na jedinstvenoj domeni: ubd.hr., volonterski, bez bilo kakve naknade za održavanje stranica u čemu se sve više angažiraju i članovi podmlatka.

4. Grad i Županija su na tragu naše inicijative za dostojno obilježavanje ”Dana Dubrovačkih branitelja” uz odavanje pijeteta poginulima. Kao i do sad sudjelovat ćemo u obilježavanju svih značajnih datuma i važnih događanja iz vremena Domovinskoga rata.  

5. Ustrajat ćemo i zahtijevati na projektu gradnje novog Spomenika banitelja Dubrovnika.

U tom smislu iznalaženja pravog riješenja podržat ćemo napore Grada, kako bi se napravio Spomenik dostojan njegovih branitelja.

6. Javna ustanova Muzej Domovinskog rata, koja je i našom zaslugom osnovan, treba biti osnovni sadržaj u utvrdi Imperial.

Zalagat ćemo se da obnovu tvrđave preuzmu Grad i Društvo prijatelja dubrovačke starine. Očekujemo bolja vremena i početak uređenja Križnoga puta do utvrde Imperial na Srđu, koji s Gradom Dubrovnikom zajednički financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

7. Zahtijevat ćemo i na dalje da se napravi Središte (Centar) za branitelje o čemu imamo informacije da bi se moglo početi ozbiljmo dogovarati a nadalje ćemo inzistirati na većoj otvorenost institucija, bolnica i domova za probleme i potrebe branitelja.

8. Suradnja s Dubrovačkom bolnicom i s Domom zdravlja je sve značajnija za braniteljsku populaciju, a potrebiti članovi UBD i branitelji u ozbiljnim slučajevima zdravstvenih problema mogu se slobodno javiti u Udrugu izravno Predsjedniku ili Dopredsjednicima za pomoć, kako bi iznašli načina da im se izađe u susret i pomgne.

9. Suradnja s Upravom za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Sektor za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, Područna jedinica Dubrovnik, kojim koordinira gospodin Nikša Kusalić je na primjerenoj razini

10. Do sad smo materijalno financijski u UBD sve vodili besprijekorno uz pomoć djelatnicima tvrtke „Aedium“, koja to radi bez naknade.Suradnja se nastavlja i u 2023. godini.

Vjerujemo da će Udruga nastaviti djelovanje na dosadašnji način radeći na dobrobit svih branitelja, članova njihovih obitelji, ali i za javno dobro, što  nam je trajna obaveza.


Svim članovima Udruge branitelja Dubrovnika, ponadasve Izvršnog odbora i tijela UBD  zahvaljujem na trudu oko realizacije naših Planova i projekata, te trudu što smo našim odnosom i ponašanjem ostvarili primjereni status i uživamo potporu u zajednici.

                                                                                                            Predsjednik IO UBD

                                                                                                                  Marko Mujan