Novosti

1.10.1991. – Dan kad je započela obrana nakon općeg napada na Dubrovnik

Iz Udruge branitelja Dubrovnika smo već davnih dana utvrdili i opredijelili se da obilježavanje 1. listopada 1991. godine deklarativno treba dovesti na višu razinu logike i stvarnosti. Mi tvrdimo da s naše strane granice od toga dana općeg napada na Dubrovnik branimo Grad i sudjelujemo u njegovoj obrani s toga nam se obilježavanje Napada na Dubrovnik ne dopada.
Kao branitelji smo se branili a ne napadali ali umjesto te činjenice i radnje nabacuje to što smo radili kao prvobitno stanje i pasiva činjenice da je Dubrovnik napadnut a ne to što smo ga mi Branili. Istim slijedom “logike” protekom vremena s druge strane granice se deklarira kako se Ivanica i Trebinje branilo, pa je tako definiranje toga koja je strana u sukobu što radila prešlo u logički apsurd. Iako je nakon naših upozorbi i prijedloga bilo pokušaja da se obilježavanje definira barem Obranom od napada, i dalje se koristi po navici “istočni” narativ i obilježava, zamalo proslavlja napad na Dubrovnik.


Da i proslavlja, ali s ove naše strane, jer na Brgatu, Osojniku i Čepikućama se slavi Pobjede u obrani, što su ih izvojevali vodovi na koje su napadale brigade, otprilike u prvom borbenom dodiru radilo se o deseterostruko jačim postrojbama napadača prema doista šačicama branitelja. Nikad za nikad ne treba staviti napad na Dubrovnik iznad njegove Obrane i početnih pobjeda koje je potrebno slaviti kao što bi to svaka druga Država radila sebi i svojim braniteljima na čast.


Ove godine članovi UBD su sudjelovali u obilježavanju ovog značajnog dana kojim je započela obrana Grada koji nikad nije pao i kasnije se uspješno oslobodio iz okruženja.
U Gradu su članovi UBD to napravili polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Boninovu i Srđu predvođeni potpredsjednikom Perišom Obradovićem, dok su istovremeno na Čepikućama proslavili uspješnu obranu i poraz napadača koji su tad prešli granicu Republike Hrvatske, ali po tom vratili u BiH i tamo dugo ostali. Predsjednika, dio članova UBD sudionika bitke i ostalih branitelja i prijatelja nakon mise u Trebinji (domaćin Tomislav Batina) primio je načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović i predsjednica Općinskog vijeća Ružica Skaramuca sa suradnicima s kojima smo proveli ugodno vrijeme u druženju.

Foto: DuList, DuInsider i UBD