Novosti

UBD na Festi sv. Vlaha 2019. godine

Protekla dva dana Feste imali smo priliku u subotu nazočiti Svečanoj skupštini Grada Dubrovnika, nakon koje je posebno vrijeme za UBD izdvojio, naš prijatelj i suborac, ministar hrvatskih branitelja gospodin Tomo Medved. Ovu  prigodu iskoristili smo za razgovor o aktualnoj problematici braniteljske populacije u Dubrovniku. Ministar je uputio pozdrave svim našim članovima, poželio svako dobro, i uspijeh u rješavanju problema u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Institucija, kojoj je na čelu, i on osobno trudit će se pri tom pružati primjerenu pomoć. U ime svih članova UBD iskreno smo se na tome zahvalili, kao i na svemu do sad, budući je svaki naš zahtjev upućen Ministarstvu hrvatskih branitelja razmotren i na njega odgovoreno.
Nedjelja je započela okupljanjem iskusnih i mladih članova Udruge pod posvećenim barjakom. Po četvrti put za redom smo sudjelovali na Festi što nam je na ponos.
Čuti pljesak Festanjula, nakon što smo ih pozdravili našim barjakom ispred crkve sv. Vlaha, kao jedina od braniteljskih udruga Grada, bilo je posebna čast i znak da ovu tradiciju i dalje nastavljamo.
Biskup Palić je u svomu obraćanju govorio o okolnostima i izazovima novih vremena u kojima se može učiti iz primjera sv. Vlaha, rekavši:
” Svjesni smo da dolazi vrijeme, već je polako tu, kad i u našim vjerničkim zajednicama vjera nije ili neće biti sama po sebi razumljiva. Praktični i teorijski ateizam, vjerska indiferentnost, izbjegavanje pripadnosti Crkvi bili su na početku prošloga stoljeća fenomen elita. Danas sve više osjećamo svojevrsnu vjersku nepismenost novih generacija. Zahvatila nas je vjerska bezvoljnost, etiku stavljamo na kocku i riskiramo s njom, a čini se ni da zvona više ne pozivaju na misu. Svjedoci smo da za izrugivanje vjernika i šalu na račun Katoličke Crkve nije danas potrebna nikakva hrabrost, niti odgovornost.”

Nazdravlje vam sv. Vlaho.