Novosti

Domovinski rat kroz oči djece

U organizaciji HVIDRE DNŽ u ponedjeljak, 18. veljače 2019. u 18. sati Lovorka Krajnović Tot, profesorica povijesti u Osnovnoj školi Antuna Bauera, Vukovar, i Tihana Biuk Magaš, profesorica povijesti u Gimnaziji Vladimira Nazora, Zadar, upoznale su nas s interaktivnom radionicom poučavanja o Domovinskom ratu za učenike viših razreda osnovne škole. Radi se o slikovnom materijalu, ali i osobnom doživljaju Domovinskog rata kroz oči djece, uz napomenu da se radi i o osobnim iskustvima, jer je jedna profesorica doživjela stradanja i otpor u Vukovaru, a druga odrastanje u ratom zahvaćenom Osijeku.
Izmijenjena su ovom prigodom, u otvorenom razgovoru iskustva, od kojih i ona naša prilikom održavanja satova povijesti u dubrovačkim školama.
Otvorena je mogućnost suradnje, naglašena potreba veće brige institucija, ali u ne baš povoljnim okolnostima, i neizostavni prijegor u djelovanju svih koji se nastoje baviti problemom približavanja Domovinskog rata djeci i mladima, kako su one naglasile, u suradnji sa dionicima toga ponosnog i važnog razdoblja naše povijesti.
Udruga branitelja Dubrovnika uspostavila je osim s udrugama branitelja suradnju i s njihovim podmlatkom, posebno treba naglasiti djecu branitelja i poginulih branitelja iz udruge 4. gardijske brigade, koje očekujemo na proljeće kad imaju namjeru obići sva značajna mjesta obrane Dubrovnika i upoznati se s tijekom vojno redarstvene operacije oslobađanja juga Hrvatske i deblokade Grada.
Ovakve hvale vrijedne inicijative i djelovanja, kakve su nam prezentirale profesorice Lovorka i Tihana uvijek će imati potporu UBD i vjerujemo da će pomoći i plemenitim ciljevima, koje su pred sebe postavile, ali i institucijama obrazovanja i kulture da posvete pažnju povijesti stvaranja Hrvatske u Domovinskom obrambenom ratu.
Mi se nadamo da će djeca odrastala u ratnom okruženju zasluženo dobiti svoje vrijeme izlaganja iskustava i istine osjećaja i doživljaja uskraćenog djetinjstva, a da će to prenijeti na današnju djecu, osnovce i srednjoškolce, kako bi cijenila svoju slobodu i dalje se borila da imaju Domovinu za sebe i one koji dolaze. Suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku jer za nju smo se borili a neki od nas i živote položili.
Jedan od video uradaka te ratne i današnje djece ovom prigodom smo i izdvojili i toplo preporučamo da ga pogledate.

 

A kako bi to bilo zamisliti mladost bez pjesme. Pozdrav mladima u Zadru.