Novosti

Vukovar 18. studenoga 2020. godine

Danas je izuzetno dostojanstveno u Vukovaru obilježen dan njegovog pada prisjećanjem na žrtve obrane i vrijeme koje je bilo pravi podvig, jer su se prema hordi zla našle šačice branitelja. Samo kratko prisjetit ćemo se osnovnih crtica, koje bi trebalo učiti u domu, školi i prenositi ih s generacije na generaciju s ponosom i dubokim poštovanjem prema Gradu heroju.

„Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinkom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane JNA uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U borbama u Vukovaru je poginulo oko 900 branitelja grada, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još njih oko 600. Još oko 1.000 hrvatskih branitelja izginulo je u borbama na širem području oko Vukovara, koje su također predstavljale dio bitke. Poginulo je i oko 1.000 civila, a oko 7.000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su pretežno bili izloženi zlostavljanjima, u nekim slučajevima vrlo svirepim.
Iako je bitka predstavljala značajan vojni poraz i simbolički gubitak za Hrvatsku – koja nije povratila kontrolu nad gradom do 1998. godine – ona je za JNA predstavljala tek Pirovu pobjedu. Naime, pokazalo se da po okončanju bitke JNA više nije bila sposobna za izvođenje daljnjeg napada… Tako se uporna obrana Vukovara pokazala presudnom za zaustavljanje glavnog napada na Hrvatsku. Drama bitke je ujedno pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost.Do danas se žrtva Vukovara u Hrvatskoj poštuje kao jedan od ključnih trenutaka Domovinskog rata.“ (izvor Vikipedia)


Fotografije i snimci, koje nam je ustupila za ovu objavu naša Dubravka na najbolji način, sa lica mjesta, dočaravaju današnje događanje i kolonu sjećanja, a govore više od svih riječi, kojima bi ovaj događaj opisivali.


Pogledajte u tišini, pomolite se za one koji su ubijeni, ranjeni, nose ožiljke u duši, i nadajmo se da će sva tijela jednom dočekati dostojno biti pokopana. Na žalost još je puno onih što se još vode, kao nestali,  do danas njihove kosti nisu pronađene, a potrebne su, za mir.  

Fotografije i snimci: Dubravka Garmaz