Novosti

Polaznici Ratne škole Ban Josip Jelačić s članovima IO UBD na Srđu

U sklopu redovnog Plana i programa izobrazbe u 2020./2021. godini na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđmanˮ tijekom studijskog putovanja 23. generaciju polaznika Ratne škole ”Ban Josip Jelačić” (6. i 7. svibnja 2021.) članovi Izvršnog odbora Đuro Šabadin i Marko Mujan bili su s polaznicima na prijemu kod župana Nikole Dobroslavića i gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića. Polaznici su bili i u nastavnom posjetu OB Dubrovnik, tjekom kojega ih je primio ravnatelj Marijo Bekić sa svojim suradnicima.

Prije uspona hodnjom do vrha Srđa položeni su vijenci i zapaljene svijeće na zajedničkim spomen obilježjima braniteljima na Bosanci, po tom su polaznici to napravili i kod Spomen križa na Srđu.
Posebno srdačan i kvalitetan nastavni dio obavljen je u Muzeju Domovinskog rata gdje su ih Varina Turk i Mišo Đuraš upoznali s vremenima obrane dubrovačkog područja, naglaskom na obranu Grada Dubrovnika, koji je izdržao u okruženju i ostao nepokoren unatoč svim pokušajima osvajanja od strane neprijateljskih snaga. Posebno su naglasili i pojasnili simboliku 6. prosinca 1991. godine kao Dana dubrovačkih branitelja i obrane Grada.

Polaznici Ratne škole na čelu s brigadirom Mijom Kožićem studijsko putovanje na našem području ocijenili su izuzetno uspješnim iskazavši zadovoljstvo ukazanim gostoprimstvom i pažnjom tijekom cijelog vremena boravka u čemu je dio zasluge i na Udruzi branitelja Dubrovnika.