Novosti

Posljednji dan hodoćašća Marijanskog zavjeta za domovinu

Marijanski zavjet za domovinu završio je 1700 km dugo hodočašće 25. kolovoza 2021. godine zahvalnim misnim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku. Započelo je 12. lipnja iz Osijeka i trajalo 75 dana. Ove godine cijelu hodočasničku rutu put prešla su hodočasnici Ivica Vujić i Kristian Frnjak.

Predvoditelj misnog slavlja župnik Lučić u propovijedi je rekao:

„Najteže je s onima koji misle da im nije potrebno obraćenje nego da su na dobrom putu i da se nemaju u čemu mijenjati. Zato Isus oštro pristupa farizejima i pismoznancima koji dosta toga znaju, ali ne prepoznaju sebe. Molimo za svoj narod, prikazujmo ga ovdje na oltaru. I sv. Pavao je kao Izraelac bio svjestan potrebe svog naroda i prinosio ga je u molitvi Bogu. Bio je svjestan vjere u Isusa Krista koja nadilazi narod. Mi kao katolici smo ponosni što smo Hrvati, ali to što smo vjernici znači i da ljubimo svakog čovjeka. To je ljepota naše vjere da u svakom čovjeku prepoznajemo Isusa Krista…Vi koji ste propješačili cijelu domovinu sigurno u srcu prebirete sva marijanska svetišta koja ste prošli, sve ljude, sve mentalitete koje ste susretali od Slavonije sve do Dalmacije, pa do Dubrovnika. Ta raznolikost našeg naroda, raznolikost čitavog čovječanstva, je ljepota u kojoj prepoznajemo Gospodina koji je tako kreativan. Na kraju hodočašća vi na oltar donosite sve te mentalitete, svoje živote i obitelji, ali i sve ljude koje ste susretali, cijelu domovinu.“

Posljednjeg dana Marijanskog zavjeta za domovinu nekoliko članova Udruge branitelja Dubrovnika pridružilo se hodočasnicima na putu od Rožata do vrha brda Srđ gdje su se pomolili pred križem i po tom obišli Muzej domovinskog rata u tvrđavi Imperijal. Bila je ovo još jedna prigoda za druženje s poznanicima i novim prijateljima, među kojima su bili i naši suborci iz raznih krajeva Domovine.