Novosti

Uređenje Spomen križa na Čepikućama

Skupina članova Udruge branitelja Dubrovnika u ovoj godini je planirala uređenje spomen križa podignutog u čast braniteljima Čepikuća. Projekt je financiran od strane Grada Dubrovnika, a svi radovi su obavljeni volonterskim naporom članova UBD, što ima veliku vrijednost.
Radovi su nakon priprema obavljeni 7. i 8. studenoga, a također i 15. studenoga 2022. godine uz dosta sreće s vremenskim uvjetima iako nas je uhvatila malo i kiša i noć jer je poduhvat bio zahtjevan i trebalo ga obaviti budući dolaze zimski dani.

Napravljeno je oblaganje kamenom postamenta križa, a potom i temelja, kamene ploče su po tom fugirane, a preostao je još manji dio posla na premazivanju zaštitom za kamen i priprema i bojanje samog križa što se također nadamo uskoro obaviti uz uvjet dobrog vremena.

Mjesto na kojemu je postavljen Križ je na teritoriju Republike Hrvatske ali se nalazi iza graničnog prijelaza tako sa su nam iz PP Ston i ureda za granične poslove Ston i Neum izašli u susret i omogućili sve obaviti nesmetano i u najboljem redu. Na tome im i ovom prilikom zahvaljujemo.

Jedan od najistaknutijih branitelja Čepikuća  Marko Potrebica, koji je preminuo ove godine inicirao je ovu aktivnost zajedno s članovima izvršnog odbora UBD.

Planiranu obnovu i zajednički projekt i obećanje ovim smo ispunili.


Spomen križ je podignut u sjećanje na obranu bez namjere revanšizma u pozitivnom duhu oprosta ali i sjećanja da se rat i stradanje nikad ne ponovi.

« od 2 »