Novosti

Održana Godišnja izvještajna Skupština UBD

Godišnja Izvještajna Skupštinu Udruge branitelja Dubrovnika održana u Subotu 17. veljače 2024. godine u dvorana Ivana Pavla II pokazala je izuzetno zajedništvo svih nazočnih članova i onih koji su u spriječenosti dolaska uputili poruke potpore radu Skupštine.


Iz Grada Dubrovnika smo dobili pozdrav i dobre želje, a ispred Županije Dubrovačko neretvanske nazočila je gospođa Nina Skurić, koja nam se obratila biranim riječima i poručila kako će nas i sve branitelje u ovoj godini Županija u provođenju Projekata još izdašnije podržavati.

Posebno je toplo primljena potpora i pozdrav upućen od Udruge postrojbe HOS-a Sarajevo, koja je podržala povratak Imperijala u naše ruke, dragih nam prijatelja Viktora Nikolajeva i Ensada Adilovića.

Prihvaćena su jednoglasno izvješća predsjednika Nadzornog odbora Anta Kačića i suda časti Draga Kosa, kao i Izvješća o radu Izvršnog odbora u 2023. godini i Plan rada za 2024. godinu. Također je usvojen Financijski izvještaj za prošlu godinu i Plan za ovu.
Sve što smo proveli vezano za održavanje spomenika poginulim braniteljima, sudjelovanju u obilježavanju značajnih obljetnica i komemoracija nalazi se na stranicama www.http.ubd.hr.

Sa sjednice je poručeno da Udruga branitelja Dubrovnika ima dokazano važnu ulogu u podržavanju važnih za Dubrovnik i Županiju strategijskih razvojnih projekata, poglavito onih koji su vezani uz nas branitelje.
UBD je to dokazala pokretanjem inicijativa za podizanje dostojnog Spomenika svim braniteljima Dubrovnika, osnivanja samostalnog i prvog u Hrvatskoj Muzeja Domovinskog rata, izgradnju Auto ceste do Osojnika preko Dubrovačkog primorja, brze ceste do Debelog brijega i one do zračne luke “Ruđer Bošković”, kao što smo sudjelovali u zajedničkoj inicijativi dubrovačkih udruga branitelja za ostanak Luke u našim rukama.
Posebno je naglašeno da UBD nije politički opredijeljena izuzev za Dubrovnik i Hrvatsku, a oni iz nekih političkih opcija, koji govore da su odlučujući za povrat tvrđave Imperijal trebaju se spustiti na zemlju jer je Udruga branitelja Dubrovnika dobila gotovo izgubljenu bitku okupivši u zajedništvu većinu dubrovačkih branitelja i udruga, a tako što je tadašnji predsjednik Gradskoga vijeća Mato Franković dopustio “prebrojavanje” u svrhu iskazivanja volje branitelja, čime je postignuta većina, potom i konsenzus s udrugama koje su bile protivne da Muzej ostane tamo gdje mu je i mjesto. Naša je inicijativa bila prema biskupu Matu Uziniću, i gradonačelniku Matu Frankoviću da se napravi Put Križa do tvrđave Imperijal u čemu je i Ministarstvo hrvatskih branitelja iskazalo potporu i uz Grad će sudjelovati u realizaciji ovog pothvata.
Kao što smo inicirali i “odradili” da se ovo dogodi tako smo od početka, od 2017, godine podržali i napisali naše primjedbe da Brza cesta prema jugu ne prolazi preko rijeke Omble i brojnih izvorišta u zaštićenom području Nature 2000, nego da ide na most Dr Franje Tuđmana i dalje preko (ispod) Srđa.


Svi nazočni su pokazali odlučnost da u smislu prosperiteta Dubrovnika potaknu i podrže najbolja rješenja za napredak i boljitak mladih koji dolaze i da im ostavimo zemlju, more i vode kako bi na njima i od njih mogli suvereno ostvarivati svoju egzistenciju. Naša je najsvetija dužnost prema junacima, koji su za to živote položili, da sve što smo u Domovinskom obrambenom ratu obranili u miru sačuvamo i predamo onima koji nas nasljeđuju i nastavljaju vjerujemo u miru i blagostanju Hrvatske.

Fotografije: Đuro Šabadin