Novosti

Potpora UBD prosvjedu u Vukovaru

Udruga branitelja Dubrovnika je demokratski ustrojena i poštuje sve institucije vlasti i djelovanja, prije svega one koje su na raspolaganju Narodu i građanima Republike Hrvatske uključivši referendum, javne rasprave i djelovanja, pa tako i prosvjede, kao legitimni i po Zakonu organizirani vid iskazivanja volje.
U svrhu jasnosti UBD predvođen članovima Izvršnog odbora, koji u ime članova donosi stavove, odluke i djeluje, obznanjujemo da smo nezadovoljni načinom, izuzetnom sporošću i neprimjerenim zakonskim postupcima procesuiranja, sankcioniranja i izricanja pravnih ljekova za počinitelje zločina tijekom obrambenog Domovinskog rata u Dubrovniku i Hrvatskoj. Sramotno je da za zločin ubijanja civila i razaranja na cijelom području današnje Dubrovačko-neretvanske županije nisu osuđeni počinitelji a za one, koji su procesuirani to je napravljeno na “smiješan” način gledajući uzroke, i za počinjenja više nego minorne posljedice. Vukovar je to doživio na puno drastičniji, očitiji i svirepiji način. Zločini počinjeni nad Hrvatima u Vukovaru, i na sam grad Vukovar, su primjer krajnje svireposti, zločinstva i iživljavanja pripadnika takozvane JNA i onih koji sebe nečasno nazivaju četnicima a došli su iz Srbije ili izdali Hrvatsku.
Odbacujući sve političke i strančarske konotacije, i očite pokušaje manipulacije braniteljima, Udruga branitelja Dubrovnika daje potporu prosvjedu, koji će se dogoditi 13. listopada 2018. godine u Vukovaru, na jednaki način kako je to dala i 100 % invalidima Domovinskog rata tijekom prosvjeda u Savskoj ulici. Tad, a tako i danas, nećemo i nismo podržali one, koji su, ili imaju namjeru, manipulirali ovakvim događajima. Na posljetku oni se redovno iskažu i razotkriju, a često su na novinskim stupcima zbog pravosudnih procesa, i nas ne zanimaju njihove interesne transakcije novca, moći i sprege s politikom.
Svi jasno znaju zbog čega se organizira prosvjed, i koja mu je svrha, s toga članovi UBD, koji su u mogućnosti i žele imaju slobodnu volju i sretno neka pođu u Vukovar i vrate se doma u Dubrovnik i druge krajeve u kojima obitavaju.

S izraženom nadom da će svi, pa i ovaj napor javnosti uroditi plodom i potaknuti institucije Republike Hrvatske da odrade ono za što postoje.

Sudionicima prosvjeda želimo uspjeh i dajemo potporu.
Izvršni odbor UBD