Novosti

Član UBD Nikola Tolja na slobodi

Naš član Udruge branitelja Dubrovnika Nikola Tolja, prvi časnik talijanskog tegljača “Eisvogel”,  koji se od 5. srpnja 2017. nalazio u pritvoru  u zatvoru Santa Maria u Cadizu u Španjolskoj napokon je pušten na slobodu.

Nikola se vraća u Hrvatsku preko Italije, i očekujemo da će vrlo brzo biti s članovima obitelji, prijateljima i suborcima, koji ga s nestrpljenjem očekuju.

Udruga branitelja Dubrovnika je, surađujući s njegovom sestrom Anom Bradaš, uputila više dopisa, prvo se obrativši Ministru hrvatskih branitelja Tomu Medvedu, koji je na njega u kratkom roku reagirao i poslao odgovor da se poduzimaju potrebne aktivnosti, kako bi se pomoglo Hrvatskom branitelju.
Budući je sve skupa pošlo u dugo i nije se vidjelo brzo riješenje, bili smo slobodni ispred članova UBD ponoviti naše zamolbe da se ozbiljnije angažiraju veleposlanstvo Republike Hrvatske i još više uključi Ministarstvo vanjskih poslova RH, kako bi Nikola izašao na slobodu.

Tijekom nekoliko dana, u vrijeme dok je Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović bio u Dubrovniku, na sastanku s dubrovačkim braniteljskim udrugama, upoznali smo Predsjednicu s ovim problemom i tražili najveću pomoć, na što je ona, i njezin savjetnik Deur, obećala da će biti poduzeto sve što je u njenim mogućnostima. Također smo inicirali, i kasnije, uz izravni angažman naše Ivane Žuvela Kalina, uspjeli da se realizira put i susret članova obitelji s Nikolom u Španjolskoj, pri čemu je značajan doprinos dao i Grad Dubrovnik,  gradonačelnik Mato Franković, izravno.

Udruga branitelja Dubrovnika se ovom prigodom zahvaljuje svima gore spomenutima, koji su, kao i mi, dali  nesebični dio svoga truda i volje da se Nikola Tolja nađe na slobodi.
Na žalost uzništvo je potrajalo skoro dvije godine, ali napokon su pomorci pušteni i naš Nikola je konačno slobodan.

Dobrodošao u svoj Grad i Domovinu !