Novosti

Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i sudjelovanje UBD

Dan dubrovačkih branitelja obilježava se prigodnim programom od 1. do 8. prosinca 2018. godine.

Program započinje 1. prosinca u 13,00 sati memorijalnim malonogometnim turnirom “Josip Zvono”.

Prema običaju održat će se sat povijesti o Domovinskom obrambenom ratu u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama u utorak 4. prosinca u 08,00 sati. Istoga dana u 19,00 sati u samostanu Sv. Klare bit će predstavljanje nove knjige „Domovinski rat – Pregled političke i diplomatske povijesti“ povjesničara Dr. Ante Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

U srijedu, 5. prosinca bit će odavana počasti poginulim braniteljima na cijelom gradskom području, potom slijedi središnja proslava 150. godiošnjice osnivanja hrvatskog domobranstva i tradicionalni križni put na Srđ, nakon kojega će u Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal na Srđu biti otvorena izložba „Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu.
U Kinu Sloboda prikazat će  se film “Štafeta smrti” u 17,30 sati. Program obilježavanja Dana branitelja 5. prosinca će završiti koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Dubrovačkog komornog zbora i Mješovitog zbora Libertas u 20,00 sati u crkvi Male braće.

6. prosinca na Dan dubrovačkih branitelja, od 09,00 sati bit će odavana počast svim poginulim braniteljima na Boninovu, ispred zgrade Policijske uprave, na Liechtensteinovom putu, na Srđu i u Sustjepanu. U 18,00 sati u Dubrovačkoj katedrali bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu. Program obilježavanja bit će taj dan okrunjen koncertom poznate grupe Prljavo kazalište u 20,00 sati na Stradunu.

Obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja završit će tradicionalnom utrkom “Stazom deva” u subotu 8. prosinca s početkom u 11,00 sati , koja se održava usponom serpentinama do utvrde Imperial na Srđu.

UDRUGA BRANITELJA DUBROVNIKA će tradicionalno organizirati podizanje i isticanje zastave Republike Hrvatske na Toranj OiV na Srđu na dan 6. prosinca 2018. godine, koje će započeti uobičajenim protokolom pred svitanje zore u 6,30 iznošenjem zastave iz podnožja na vrh Tornja OiV Srđ od strane članova UBD uz asistenciju penjača i pripadnika Gorske službe spašavanja, koje po četvrti put predvodi Lazar Badanjac Laki, (dijete branitelja). Zainteresirane članove UBD pozivamo da nam se pridruže tijekom ovog događanja.
Članove UBD pozivamo da sudjeluju u Križnom putu na Srđ 5.12.2018., koji započinje u 14,00 sati.
Predstavnici UBD će zapaliti svijeće i položiti vijence 6.12.2018. u 9,00 sati na Boninovu, u 10,30 kod Križa na Srđu i 15,30 u Sustjepanu.
Predstavnici UBD sudjelovat će i u utrci “Stazom deva” 8.12.2018. od 11,00  sati.

Članovi UBD i njihove obitelji, pogotovo mladi i djeca, pridružite se na ovim i svim ostalim događanjima tijekom svih dana obilježavanja i uveličajte Program obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, koji organizira Grad Dubrovnik.