Novosti

Održavanje spomenika poginulim braniteljima na Bosanci i Strinčijeri

Danas je nastavljeno djelovanje članova UBD prema godišnjem Projektu održavanja spomenika braniteljima poginulim tijekom Domovinskog obrambenog rata, koji financira Grad Dubrovnik, uređenjem i radovima na spomenicima na Strinčijeri i Bosanci. U ovoj volonterskoj aktivnosti, kroz rad i ugodno druženje sudjelovalo je 11 članova UBD i 1 naš mladi član.
Na Strinčijeri je uređen spomenik a glavni dio aktivnosti se odnosio na zaštićivanje ograde specijalnim premazom, i bojanje u bijelo stupa na kojemu je istaknuta hrvatska zastava. Za sad je ovo bilo dovoljno da spomenik izgleda i urednije i ljepše.
Na Bosanci smo spomenik prošle godine doveli u izvrsno stanje i te promjene su ostale jednako vidljive, što znači da su radovi bili uspješni a proteklo razdoblje vremena nije utjecalo na obavljeno. Glavni dio posla ovaj put je bilo postavljanje kamenih ploča na stražnjem dijelu postamenta, koji je bio goli beton. Sada je cijeli postament u kamenu i on puno ljepše izgleda sa svih strana. Na ovaj način i jedan i drugi spomenik su još ugledniji. Preostaje nam kroz naredno duže razdoblje, od kojih 5 godina, njihovo puno lakše održavanje, a promjena spomenika na Bosanci ostaje trajna.
Ukoliko vremenske prilike budu dopuštale do kraja godine još planiramo manje radove na području Srđa ali o tome više kad nam to omoguće prilike.