Novosti

Udruge na mukama s prostorom, tako i braniteljske

Dubrovački List je na svom portalu objavio članak : “UDRUGE BEZ PROSTORA, GRAD BEZ RJEŠENJA”, iz kojega izdvajamo dio teksta, koji se odnosi pretežito na udrugu Domobrana, ali jednak je za sve udruge, pa i braniteljske, koje se nalaze na adresi Josipa Kosora 30 u Hladnici.
Udruga branitelja Dubrovnika je nakon osnivanja uputila zahtjev za prostor, koji nije realiziran, ali blagonaklonošću koristi ured udruge Branitelja Hrvatske Dubrovnik, a u susret nam je izašla i Udruga maloljetnih branitelja Dubrovnika.
Kako kojoj udruzi ističe stari ugovor tako je prisiljena potpisati novi prema kojemu se trebaju izdvojiti značajna sredstva za korištenje i režije što nije mali problem s obzirom na skromna sredstva, kojima udruge raspolažu za svoje djelovanje. Nadamo se da će se o nastalom problemu povesti računa i udrugama smanjiti financijski izdaci umjesto što se značajno povećavaju.

Evo i dijela teksta, koji prenosimo sa stranica DuLista:

Plaćaju prostor koji prokišnjava

S druge strane, udruga Hrvatski domobran Dubrovnik ima sasvim drugi problem. Imaju prostor u suterenu zgrade u ulici Josipa Kosora, gdje su smještene udruge proistekle iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata za kojega plaćaju zakupninu zadnjih godinu i pol dana, ali je on neadekvatan. Odnosno, udruga se suočava s čestim poplavljivanjem prostora, zbog čega im je stradala i vrijedna arhiva dokumenata.

— Naša udruga djeluje u sklopu postojećih poslovnih prostora koji su dodijeljeni prvotno bez naknade udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata. Koristimo jedan od tih prostora u suterenu koji prokišnjava. Sve zbog loše izvedbe, a usudio bih se reći i krađe tijekom građenja prije 10–15 godina pa čim procuri negdje u banjama na katovima iznad, voda se slijeva u naš prostor preko dilatacijskih kanala. Devet puta sam ispred udruge Domoupravi prijavljivao štete od poplave, a nažalost arhiva vrijednih dokumenata domobrana nam je oštećena i propada – priča nam predsjednik udruge Hrvatski domobran Dubrovnik Željko Kulišić.

— Više puta smo se žalili i tražili sastanke. Budući da prije godinu dana nismo htjeli potpisati ugovor o najmu jer je prostor neadekvatan, pročelnik Zdenko Medović uputio nam je zahtjev za iseljenje. Nakon toga sam bio na razgovoru s gradonačelnikom koji nam je obećao rješenje, ali on puno toga obećava pa nažalost ne ispunjava – govori Kulišić dodavši kako se od deložacije odustalo. Domobrani godišnje za ovaj prostor izdvajaju više od 5 tisuća kuna za zakupninu i režijske troškove. Naime, iako su udruge prvotno dobile prostore na korištenje bez naknade, zakonskim izmjenama uvedena je zakupnina.

— Platio bih nekome samo da ne stoji u ovom prostoru – ističe Željko Kulišić dodavši kako su minimalno dva puta godišnje suočeni s poplavama.

Sve ide preko javnog natječaja

S obzirom na navedene probleme pojedinih udruga, koje ili nemaju svoj kutak za djelovanje ili imaju, ali je u derutnom stanju, zanimalo nas je ima li Grad Dubrovnik neko dugoročno rješenje za zbrinjavanje udruga. Odgovor nismo dobili. A očito je kako naši sugovornici nisu jedini koji godinama muku muče s prostorima, o čemu je javnost obavijestio i sam Grad Dubrovnik kad su u pitanju udruge tehničke kulture, o čemu smo pisali na početku ovog teksta. Doznali smo tek kako se trenutno u prostorima koji su u vlasništvu Grada Dubrovnika nalazi 46 udruga, a dio njih dijeli prostor s drugim udrugama.

— Prostori su se udrugama davali na korištenje bez naknade, međutim izmjenom Zakona sada su sve udruge obvezne plaćati Gradu Dubrovniku zakupninu. Cijena zakupnine za udruge iznosi 5–7 kuna po metru četvornom – navode iz Grada Dubrovnika. Ističu kako u ovom trenutku nemaju slobodnih prostora za ove potrebe, a ako ih bude, treba se najprije raspisati javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora.

— Prostori se udrugama mogu dodijeliti isključivo putem javnog natječaja – naglašavaju iz Grada Dubrovnika. Baš kao što je Gradska uprava, zbog skorog početka radova na uređenju bivšeg Hotela Stadion, pronašla novi, veći prostor za djelovanje Centra za mlade i dio udruga, za nadati se kako će se u dogledno vrijeme pronaći kakvo rješenje ne samo za Kolarine i udrugu Hrvatski domobran Dubrovnik već za sve one udruge koje se nalaze u sličnim situacijama.”