Novosti

Sistematski pregledi hrvatskih branitelja za 2019. godinu

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Sektor za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, Područna jedinica Dubrovnik, uputila nam je dopis s aktualnim informacijama o specijalističkim pregledima za Članove UBD i sve ostale branitelje, koji možete pročitati u nastavku:

Poštovane/i,

obavještavamo Vas kako je nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji na provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda za ovu godinu sa 29 zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj i Opća bolnica Dubrovnik nastavila sa sistematskim pregledima hrvatskih branitelja za 2019. godinu.

Program preventivnih sistematskih pregleda namijenjen je svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Nositelji programa su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a usluge preventivnih pregleda obavljaju županijske bolnice, opće bolnice, klinički bolnički centri te Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji stvara bazu podataka o zdravstvenom stanju osoba koje su pristupile pregledu i analizu dobivenih podataka.
Za vrijeme provođenja Programa, od 2016. do 2018. godine, pregledana su 39.972 hrvatska branitelja. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazali su da je po završenom sistematskom pregledu 43,8 posto hrvatskih branitelja koji su pristupili pregledu dobilo preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, a preporuku daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je 49,3 posto hrvatskih branitelja što ukazuje na potrebu nastavka provedbe ovog Programa za kojeg su na proračunskoj poziciji Ministarstva osigurana sredstva u iznosu 21 milijun kuna.

Za sada je u 2019. godini u OB Dubrovnik održan jedan termin te se sa pregledima nastavlja kao i do sada. Pregledi su uvijek subotom ujutro u pravilu dva do tri puta mjesečno. Pozivi za preglede se dobivaju pismeno na kućnu adresu nakon čega se zainteresirani branitelji mogu prijaviti za pregled, a mogu se prijaviti i branitelji koji još nisu dobili pismeni poziv.

Svi zainteresirani za obavljanje pregleda na području Dubrovačko-neretvanske županije mogu se javiti u područnu jedinicu Ministarstva hrvatskih branitelja na broj telefona 020-311091( Dubrovnik) ili 020/690040( Metković)  radnim danom od 09:00-15:00. ili putem e-mail adrese: sistematski.pregledi@branitelji.hr

LP

Nikša Kusalić

 

U prigodi današnjeg velikog blagdana IO UBD želi našim članovima, hrvatskim braniteljima i članovima obitelji, građanstvu Dubrovnika, Hrvatske, svima koji slave i poštuju
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS.