Novosti

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” u Dubrovniku

Polaznici 21. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, u sklopu svoga studijskoga putovanja, protekli tjedan, obišli su i dubrovačko područje, predvođeni načelnikom, te naše najviše vojne škole, brigadirom Mijom Kožićem.
Prvoga dana, 04. lipnja, odmah po dolasku, u selu Bosanka upoznati s odlučnim događajima u obrani i braniteljima, koji su tu položili svoje živote. Potom su se hodnjom uspeli do Srđa, gdje ih je primio naš Mišo Đuraš. On im je na Tvrđavi održao prigodno izlaganje o obrani neosvojivog Grada, i kasnijim događajima tijekom vojno redarstvene operacije “Oslobađanja juga Hrvatske”, nakon čega su obišli prostor Muzeja u Imperialu. Svi su iskazali želju da ovaj naš prvi Muzej Domovinskog rata u Hrvatskoj, zaživi u punom svjetlu obnovljen, i što prije bude sačuvan od vlage i propadanja.
Po povratka sa Srđa primili su nas predstavnici Grada Dubrovnika Đivo Brčić i Dubrovačko neretvanske županije Žaklina Marević. Nakon upoznavanja polaznika s našim Gradom i Županijom, redala su se izuzetno zanimljiva i aktualna pitanja, na koja su im domaćini izuzetno korektno dali odgovore, a zanimanje je bilo izuzetno.
Drugog dana, 05. lipnja, upriličen je posjet našoj OB Dubrovnik. Polaznike je primio ravnatelj doc.prim.dr.sc Marijo Bekić s najbližim suradnicima, te ih upoznao s organizacijom i uvjetima rada u bolnici.
Tijekom studijskog putovanja potporu u organizaciji u Dubrovniku pružili su članovi Izvršnog odbora Udruge branitelja Dubrovnika Đuro Šabadin i Marko Mujan.
Sudionici su iskazali zadovoljstvo prijemom i odnosom svih, koji su se angažirali tijekom boravka na našem području, posebno su pohvalili odnos civilnih struktura i naših građana, koji su im srdačno pristupali i s njima otvoreno razgovarali.

Fotografije: Đuro Šabadin