Novosti

Dan Državnosti – U Stupi i na Boninovu odali počast poginulim braniteljima

Danas su ispred Udruge branitelja Dubrovnika članovi Izvršnog odbora Dubravko Čikor i Marko Mujan sudjelovali u obilježavanju Dana Državnosti Republike Hrvatske, o čemu je među ostalima, kratko i jezgrovito, izvijestio tekstom i slikom portal Dubrovački List.

“Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Anita Burić te pročelnik Upravnog odjela za promet Đuro Šutalo položili su vijenac i zapalili svijeću pored Spomenika pobjedi na lokalitetu Vjetreni mlin u Stupi u Dubrovačkom primorju.
Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Orlanda Tokić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo odali su počast svim stradalima u Domovinskom ratu kod Spomen-križa na groblju Boninovo.”

Tijekom odavanja počasti na Boninovu, od urednice Dubrovačke TV dobili smo telefonski poziv i prijedlog da se pojavimo u emisiji, vezano za aktualnu temu nadnevka obilježavanja Dana Državnosti, što smo nakon kratke konzultacije odbili, budući ne držimo, kako bi se time UBD promovirala na najbolji način.
Zahvalili smo se u nadi neke bolje, i primjerenije prigode, kad bi tema vezana za branitelje, djelovanje naše Udruge i njegove učinke, mogla doći do izražaja, bilo da se radi o prošlosti ili sadašnjosti, a trenutna aktuelna politička, nije nam značajno zanimljiva da bi ulazili u rasprave. Pogotovo ne na brzu ruku, bez saznanja tko bi još u raspravi sudjelovao, i bez konzultacija provedenih na Izvršnom odboru UBD.
Bilo bi dobro da se praznični i blagdanski dani u Hrvatskoj jednom primjereno reguliraju, ali držimo da je to ozbiljna tema za struku, povjesničare i zakonodavnu vlast, odnosno Sabor Republike Hrvatske.