Novosti

Prvi put na Maratonu lađa i članovi UBD

10. kolovoza 2019. godine na uzbudljivoj i napornoj utrci od Metkovića do Ploča, 22. Maratonu lađa, po prvi put su sudjelovali i Članovi Udruge branitelja Dubrovnika Paulo Vlašić, Marko Mujan i naš mladi član Mario Svalina.
U ekipi “Domagojevi gusari” iz Vida našli smo se suradnjom s članovima tamošnje udruge lađara, a ovu posadu, kojoj su činili poglavito novaci, predvodio je također neretvanski branitelj, iskusni lađar Mate Volarević.
Tijekom “postrojavanja” lađarskih posada ispred hotela “Narona” u Metkoviću srdačno smo se pozdravili s izaslanikom Predsjednice Republike, ministrom obrane Damirom Krstičevićem, s kojim je u društvu bio naš župan Nikola Dobroslavić. General Krstičević, prijatno iznenađen što nas vidi, posebno nam je obratio pozornost, kao svojim ratnim suborcima.
Upravo ova ekipa je imala čast da u njoj puna 22,5 kilometra odvesla i veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, zbog čega je dobio posebnu plaketu Udruge lađara Neretve, kao prvi veleposlanik u Hrvatskoj koji je ikada sudjelovao na Maratonu lađa.
Pobjednici u Pločama su bili kominski Gusari, drugo mjesto pripalo je ekipi Stabline, a treće ekipi Crnoga puta. Koliko je tijesna bila borba za dodijeljene im štitove, govori to što je Stablina za pobjednicima zaostali samo četiri sekunde, a Metkovci devet sekunda.
Na Maratonu je sudjelovala ekipa naših prijatelja Veterana 4. gardijske brigade, s kojima smo se ravnopravno držali, ali nakon što su napravili svježe promjene u posadi na polovini puta, prešli su nas i osvojili 18. mjesto. Na kraju smo bili 23., čime smo ostvarili postavljeni cilj, s tek 3 zajednički održana treninga  i kvalifikacijskom utrkom iza sebe.
Vrijedi spomenuti da je na ovogodišnjem Maratonu lađa po prvi put sudjelovala ekipa Hrvatske ratne mornarice (HRM), Satnije mornaričko-desantnog pješaštva Flotile HRM-a, osvojivši 7. mjesto.

Nakon proglašenja svi iz ekipe otišli smo u Vid, gdje su nas domaćini počastili i ugostili, nakon prijatnog druženja uslijedio je zasluženi odmor, i po tom ujutro povratak u Dubrovnik.

Fotografije: Udruga lađara