Novosti

Prva pobjeda: Muzej Domovinskog rata-Branitelja Dubrovnika obranjen !

Na današnji dan 27. srpnja 2015. godine Udruga branitelja Dubrovnika je pokazala svoju volju i odlučnost, koje su na poslijetku pale na plodno tlo i rezultirale izuzetnim pothvatom u obrani Srđa i Tvrđave Imperial, kao prostora ukazivanja počasti braniteljima.
Svi članovi tek osnovane Udruge branitelja Dubrovnika, predvođeni Izvršnim odborom UBD, stali su skupa za pravu stvar, a u to vrijeme predsjednik odbora za spomeničku baštinu Petar Mišo Mihočević istakao se gorljivošću u obraćanu institucijama i javnosti putem medija.
Muzej je prvi put otvoren za javnost 5. kolovoza 2008. godine, na Dan Domovinske zahvalnosti.
U prostorima tvrđave Imperial izloženi su brojni dokumenti, fotografije, video zapisi, tiskana građa, oružje i minsko eksplozivna sredstva, zemljovidi i zapovjedi, dijelovi vojne opreme, predmeti iz svakodnevnog života Dubrovčana i branitelja, ratne zastave braniteljskih postrojbi, među njoma i originalni stijeg sa Srđa iz 1991. godine.
Pred početak sjednice Gradskog vijeća nazočne branitelje je pozdravio tadašnji njegov predsjednik, a kasnije i izabrani gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.
Bitka za Tvrđavu i toranj na Srđu tako je počela i nastavlja se dalje, a u međuvremenu Dubrovnika je prvi u Hrvatskoj, odlukom Gradskog vijeća od 5. listopada 2016. godine, i službeno, osnovao Muzej Domovinskog rata-Branitelja Dubrovnika.
Treba se podsjetiti da je UBD pokrenula i inicijativu za podizanje Spomenika braniteljima Dubrovnika umjesto nakaradog spomen obilježja prolaznosti postavljenog na Pilama, koji se pokazao, kao potpuni promašaj. Gradonačelnik i Gradsko vijeće su suglasni s našom inicijativom, kojoj su se priklonile i ostale braniteljske udruge. Sigurni smo da će, kroz razumno vrijeme, Dubrovnik imati pravi spomenik svim dubrovačkim, i braniteljima pristiglim iz cijele Domovine, koji su sudjelovali u obrani Grada i oslobađanju juga Hrvatske.

Fotografije: Ahmet Kalajdžić