Novosti

Predstavnici UBD odali počast žrtvama Škabrnje

Na 28. obljetnici stradanja žrtava Škabrnje, bili su i branitelji iz Dubrovnika, a među njima su odali počast i upalili svijeće dva naša predstavnika član Izvršnog odbora UBD Denis Tešanović i Dario Berač.
Program obilježavanja započeo je okupljanjem u Ulici 18. studenog 1991. godine i komemoracijom nakon koje je kod spomen obilježja masovne grobnice upriličeno polaganje zajedničkog vijenaca.
Hodnja sjećanja “Korak po korak” nastavljena je do mjesnog groblja sv. Luke gdje su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 1991. godine, kad je u samo jednom danu živote izgubilo 43 civila i 15 branitelja. Tijekom obrane Škabrnje poginulo je 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još 6 ljudi.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje na Spomen obilježju kod Središnjeg Križa položeni su vijenci i zapaljene svijeće nakon čega je služena sveta misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.