Novosti

UBD na obilježavanju 28. obljetnice obrane Grada

Dan dubrovačkih branitelja i 28.obljetnicu obrane Grada značajno su svojim sudjelovanjem i aktivnostima upotpunili članovi Udruge branitelja Dubrovnika.
Dan prije 5. prosinca obišli smo (Zvonko Koštro, Marko Mujan, Mihajlo Vuković), članove teške invalide Ivicu Devčića i Ivicu Žutića u njihovim domovima, gdje smo, već po običaju, srdačno primljeni i počašćeni. Pored svih poteškoća s kojima se njihove obitelji susreću, dočekani smo i ispraćeni osmijehom. Ivica Devčić je nedavno ponovo operiran i ove godine nije mogao doći na Srđ, pa tako ni zapaliti svijeću poginulim suborcima u Sustjepanu. Ivica Žutić je uz veliko angažiranje njegove Ivane i djece uspio biti na Srđ. Na Srđu smo se imali priliku podružiti i s našim istaknutim članom, teškim invalidom Hasibom Alibegovićem. Naš Ale je i predsjednik Udruge Specijalne policije Grofovi, a za ovaj dan se potrudio doći sa suprugom iz Zagreba.
Nastavili smo jutro kod ravnatelja Opće bolnice Dubrovnik Marija Bekića, i suradnika, na prezentaciji njihove aktivnosti, provođenja sistematskih pregleda, koje organizira Ministarstvo hrvatskih branitelja. Uz značajne preventivne rezultate u zaštiti zdravlja branitelja, iznesen je i podatak, kako su ovim pregledima spašena najmanje 3 života. Prezentaciji je nazočio i član Nadzornog odbora UBD, ratni liječnik dr. Vicko Mihaljević.
Produžili smo odmah potom prema padini Srđa, gdje smo posvećeni barjak UBD ponijeli Križnim putom prema tvrđavi Imperial do vrha. Križni put je predvodio policijski kapelan Ivo Kramar. Po prvi put je sudjelovao i postroj Hrvatske vojske, predvođen načelnikom Glavnog stožera generalom Mirkom Šundovom, istaknutim zapovjednikom 4. gbr u operacijama oslobađanja juga Hrvatske. Posebno je zadovoljstvo bilo zamisliti, kako će izgledati uređeni križni put nakon realizacije projekta “Otet zaboravu”, koji će realizirati Grad u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, čega smo veliki pobornici, na određeni način i inicijatori.
Dan je završen projekcijom dokumentarnog filma Jakova Sedlara ”3069”, koji govori o teškom problemu visokog broja branitelja, koji su skloni suicidu, porukom “Ne dižite ruku na sebe, niste sami, ima smisla živjeti”.

Na dan 6. prosinca u svitanje članovi Izvršnog odbora Ivo Kvestić, Drago Maškarić, Đuro Šabadin, Branimir Petrak i Marko Mujan, uz asistiranje našeg člana Darka Vukušića, koji je to napravio 1991. godine, po peti put za redom podigli smo zastavu Republike Hrvatske na vrh tornja OiV Srđ. Pri tome su nam asistirali član IO UBD Željko Kordić Kenza i član podmlatka Mateo Gorinjac, dakako i djelatnici objekta, a dopuštenje za ovaj pothvat dao je osobno direktor OiV gospodin Mate Botica. Događaj, koji nije bio formalno najavljen, svojom nazočnošću je počastio i predsjednik Gradskoga vijeća Marko Potrebica.
Podizanje zastave popratio je izuzetno i jedan od dubrovačkih medija, Dubrovniknet, prva dubrovačka online TV. Naime, prepoznala ga njegova glavna urednica gospođa Lidija Crnčević, zatražila potrebne dozvole, i tako omogućila da snimatelj Damir Belin, u kratkom dokumentarcu ”Zastava na Srđu ’91. je značila – još smo tu!”, ovjekovječi ovaj događaj. To podsjeća, kao i u ono vrijeme, da je Srđ u našim rukama.
https://www.youtube.com/watch?v=TW31wAjvJCk&feature=emb_logo
Slijedila su polaganja vijenaca i paljenja svijeća. Ove godine smo to napravili kod središnjeg križa na Boninovu, na Srđu i u Sustjepanu, a ispred UBD u tom činu su sudjelovali Dubravko Čikor, Zvonko Koštro, Periša Obradović, Denis Tešanović, Gordan Špero, Dinko Tomić i Marko Mujan.
Vrijedno je istaći da je Miško Ljiljanić, član UBD i zapovjednik obrane na Srđu 1991. godine dao intervju za DuList, kojega možete pročitati u poveznici:

ZAPOVJEDNIK OBRANE SRĐA MIŠKO LJILJANIĆ ‘6. prosinca Grad smo branili s 250 metaka. Sam Bog nas je spasio!’


Na polaganju vijenaca su bili najviši dužnosnici, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i predsjednik GV Marko Potrebica, župan Nikola Dobroslavić, njegovi suradnici, zamjenici, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH Mirko Šundov, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić. Nakon toga je bilo polaganju vijenca u more, a zatim i prigoda za kontakte s dužnosnicima i zapovjednicima ratnih postrojbi, koje UBD održava uz međusobno uvažavanje, što nam je na ponos.
Dan je začinjen večernjim koncertom Marka Perkovića Thompsona, koji je Grad poklonio svojm braniteljima, svim građanima i ljudima dobre volje, kako bi ga obilježili na najbolji mogući način, velikim druženjem oko 10.000 ljudi na Stradunu.