Novosti

UBD na obilježavanjima početka obrane Dubrovnika

Na današnji dan u 6:00 sati počela je velikosrpska agresija na Dubrovnik i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka. Među agresorskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa i pripadnici 9. vojno-pomorskog sektora Boka uz jaku potporu zrakoplovstva, naoružani s više od 120 teških topničkih oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera.

Grad je ostao bez vode i struje, a kako bi postigao dodatnu blokadu dubrovačkog područja, agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze. Prve granate na Grad su ispaljene iz topova JNA i od strane rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja, a pale su na uže dubrovačko područje, Mokošicu, Bosanku i Srđ.

Napadu puno brojnijoj i vrlo dobro naoružanoj sili suprostavilo se oko 700 slabo naoružanih branitelja, dragovoljaca i policije.

U prvom tjednu listopada poginulo je 27, a ranjeno sto dubrovačkih branitelja i civila.

Srpskocrnogorski agresori hvalili su se kako će za nekoliko dana na Stradunu popiti kafu ali im se taj velikosrpski san nije nikad ostvario zahvaljujući hrvatskim braniteljima koji su obranili Grad u okruženju.
U sklopu obilježavanja na Boninovu u ime ćlanova UBR položili su vijenac i zapalili svijeću članovui IO UBD Periša Obradović i Željko Kordić -Kenza.
Na obilježavanju vezanom uz pobjedu nad agresorskim snagama kod sela Čepikuća bio je predsjednik UBD Marko Mujan sa sudionicima te bitke, od kojih su neki i članovi naše udruge.
Posebno je bilo na misi u selu Trebinja i u Ravnom gdje nam je bio domaćin načelnik općine Andrija Šimunović i predsjednica općinskog vijeća Ružica Skaramuca. Tamo smo na spomen Križu također položili vijenac a naš član i sudionik bitke Ante Milić je zapalio svijeću.
Treba zahvaliti i ekipi TV HB Mostar na video uratku obavljenom na glavnom Dnevniku njihove kuće, koji je u prilogu.

Portal Dubrovnikl Insider, naša Ivana Žuvela Kalina također je napravila izvrsno izviješče sa ovog događaja:
http://dubrovnikinsider.hr/foto-video-cepikuce-mi-danas-slavimo-pobjedu-a-neprijatelj-je-na-ovom-mjestu-desetkovan/

p.s. s obzirom na to da su nam prijelile nove Covid-19 mjere, zahvaljujemo i načelniku p,p. Ston Hrvoju Frankoviću, budući su nam omogućili nesmetan prelazak granice BiH i povratak u RH.

RTV HB _ 30 godina – u Ravnom se napadala i branila Hrvatska kao i BiH