Novosti

UBD na obilježavanju 30. obljetnice VRO oslobođenja juga Hrvatske

29. listopada 2022. godine svečano obilježavanje 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske započelo je odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te stradalim civilima u Domovinskom ratu na Boninovu.
Ispred članova UBD vijenac su položili i svijeću upalili članovi Izvršnog odbora Marko Mujan, Periša Obradović i Željko Kordić Kenza.

Na Stradunu je održan mimohod ratnih zastava i predstavnika postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobođenju juga Hrvatske, potom i svečana akademija u kazalištu Marina Držića evocirana sjećanja na vojne operacije oslobađanja i njihov završetak 29. listopada 1992. kada je u luci Gruž održano postrojavanje predstavnika postrojbi sudionica oslobađanja Grada iz okruženja i oslobađanja okupiranog dijela juga Hrvatske.

U programu obilješavanja nastupila je akrobatska grupa Krila Oluje, pripadnici Pukovnije Vojne policije održali su pokaznu vježbu, Počasno-zaštitna bojna prezentaciju ceremonijalnih radnji, a građani su u gradskoj luci Gruž mogli obići i brodove HRM-a Andrija Mohorovičić i Cetina, kao i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako na svečanosti nije nazočio Predsjednik Vlade RH, a na nju nije bio pozvan Predsjednik RH, koji je odao pošast poginulima, bilo je puno upita i mi u Udruzi nismo imali vremena izraziti zajednički stav, ali on proizlazi iz Statuta UBD, koja je legalistički ustrojena i poštuje demokratski izabrane institucije i ličnosti.

Predsjednik UBD u svojstvu zapovjednika iz tog vremena dao je za neke medije izjave a jedna od njih je i ona u Dubrovačkom vijesniku od 6. studenog 2022. u kojoj stoji:

“Jedan od demokratskih uzusa su izbori i odabir onih osoba koje će nas predstavljati, tako je isto stvar s predsjednikom države. Jedan sam od onih koji je napisao u Dubrovniku možda najviše tekstova u kojima sam kritizirao predsjednika Milanovića, ali to ne znači da on nije predsjednik države i da ga ne treba poštovati kao takvog. To je sada stvar političke kulture i mislim da je to što ga je dočekao gradonačelnik Franković sasvim normalna stvar osim u režimima u kojima vlada totalitarizam.

A ovo je demokratska država i u najmanju ruku treba poštovati kako institucije izabrane tako i “oporba” bi trebala biti jednako poštovana. Bilo je korektno od gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća to što su uradili. Bio sam tamo, malo je branitelja i braniteljskih udruga bilo u tom trenutku, ali ja nisam bio kao predsjednik Udruge nego kao branitelj i zapovjednik postrojbe iz tog vremena. Ovo je bila 30-ta obljetnica i malo je čudno da se stvari tako izvrću, govorilo se o Milanoviću, a s druge strane nismo vidjeli ni predsjednika Vlade Plenkovića u Dubrovniku.
Njemu je očito bilo važnije promovirati euro, nije došao zbog tamo nekog letka oko uvođenja eura! Zar je to važnije od tridesete obljetnice oslobađanja Dubrovnika?! A 6. prosinca treba zvati i jednoga i drugoga.”

Fotografija: Tea Batinić