Novosti

Obilježavanje 32. godišnjice početka obrane po općem napadu na Dubrovnik

1.listopada 1991. godine rano ujutro započeo je napad pripadnika JNA i paravojnih srpsko-crnogorskih formacija iz pravca Crne Gore i BiH na jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka. Tog dana je nakon 7 dana napada na dio granice u Konavlima i poglavito selo Bani organizirana obrana dubrovačkog područja na svim smjerovima općeg iznenadnog izbijanja neprijateljskih mnogostruko jačih snaga nadmoćnih u brojnosti ljudstva, a naročito borbene tehnike.
  

Kod Spomen križa na groblju Boninovo položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje i stradale civile u Domovinskom ratu. Obitelji poginulih, suborci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Grada i Županije položili su vijence uz molitvu pred Križem na Srđu. Naše članove UBD koji su sudjelovali u ovim događanjima predvodio je potpredsjednik Periša Obradović i Član IO UBD Robert Anđušić.

Istovremeno je na zapadnom dijelu tadašnjeg dubrovačkog bojišta obilježena 32. godišnjica uspješne obrane kod sela Čepikuća. Sveta Misa je održana u crkvi na Trebinji (domaćin Tomislav Batina), a nazočne sudionike, među kojima i članove UBD i predsjednika Marka Mujana, člana IO UBD Denisa Tešanovića je nakon okupljanja kod Bijelog križa ugostio načelnik općine Ravno Andrija Šimunović,  predsjednica Općinskog vijeća Ružica Skaramuca i njihovi suradnici.