Novosti

UBD na dijelu tužnih događanja u listopadu i studenom 2023.

Listopad i studeni su mjeseci kad se obilježavaju tragični dani pogibija branitelja Dubrovnika od kojih se s posebnim poštovanjem prisjećamo nekih.

17. listopada 1991. godine na prvoj crti obrane poginuo je 16 godišnji  dragovoljac Domovinskog rata i maloljetni branitelj Dubrovnika Josip Zvono.
Obilježavanje 32. godišnjice pogibije Josipa Zvona organizirala je Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovnik, a počast su uz obitelj poginulog branitelja, odali i članovi UBD.

Na fotografiji članovi Udruge: Pero Kristić, Robert Anđušić (član IO UBD), Ante Šitum, Mihajlo Vuković.

Prisjećamo se da je 25.listopada 1991.godine smrtno stradao Miljenko Bratoš u Dubrovniku prilikom obilaska crte razgraničenja. Bratoš je bio sekretar općinskog SNO i pripremao obranu Grada.

U obrani Bosanke živote su 9. studenog 1991. izgubili dubrovački branitelji Vedran Ivošević, Hamdija Kovač, Mario Pezzi, Franci Lazibat, Željko Raguž i Antonio Vatović, dok je Željko Putica stradao 23. listopada, također u blizini Bosanke.

Vijence su položili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, udruge roditelja poginulih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata kao i obitelji poginulih branitelja te njihovi suborci. Vijenac je položio i svijeću ispred Udruge branitelja Dubrovnika zapalio potpredsjednik Periša Obradović.

Mjesec je obilježio još jedan tužni događaj, 21. studenog 2023. napustila nas Milada (Dada) Marković hrvatska braniteljica i supruga jednog od ratnih zapovjednika Borisa Markovića Maxa, koja je uz njega bila u našoj Udruzi. Vijenac joj na posljednje počivalište među ostalima položio i član Izvršnog odbora UBD Đuro Šabadin Leopard.