Novosti

Propješačili 1160 kilometara u 33 dana od Vukovara do Dubrovnika, na Srđu ih dočekali suborci

Danas je, točno u podne, ispred Spomen križa na Srđu obilježen završetak treće, već tradicionalne hodnje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata ”Jedno srce – jedna duša od Vukovara do Dubrovnika 2024.”. Sudionici su veterani koji su tijekom Domovinskog rata prošli skoro sva ratišta širom Hrvatske, a svrha mu je i odati počast poginulim te nestalim braniteljima koji su život žrtvovali za suvremenu Hrvatsku. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo branitelja RH i Ministarstvo unutarnjih poslova RH te gradovi Dubrovnik, Varaždin, Opuzen, Udruga dragovoljaca Krapinsko-zagorske županije kao i brojni privatni pokrovitelji. Hodače su pratili i brojni logističari bez kojih s projekt uopće ne bi uspješno realizirao.

Hvala gradu Dubrovniku na ovako lijepom dočeku. Zahvaljujući potpori brojnih gradova i županija, svake nam je godine s logistikom sve lakše, ali 35 dana puta nije malo i treba sve organizirati i koordinirati. Putem smo se samo na Papuku i u Lici mogli donekle skloniti od jakog sunca, ali u ravnoj Slavoniji ne, a posebno nikako od brutalnih vrućina kroz Dalmaciju. Ipak, sve smo izdržali i svi smo stigli živi i zdravi. Putem smo susretali prijatelje iz svih postrojbi i oduševljeni smo dočekom. Već smo u 60-im godinama, ali kao i u ratu, tvrdoglavi smo i s ponosom ne odustajemo ni danas. Ove godine nas je bilo osam u logistici koji su se mijenjali i brinuli o svima nama te pet u hodača. Imali smo i fizioterapeuta jer je u pitanju veliki napor- rekao nam je idejni začetnik projekta hodnje Nenad Kamenar.
Predsjednik udruge dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije i provoditelj projekta Tomislav Basa naglasio je da uopće nije bilo teško naći sudionike među kojima su dva najstarija imala 67 i 65 godina:- Sve smo prešli u istim tenisicama i bez i jednog žulja ili problema. Dio sam puta hodao, dio radio u logistici, a osim očuvanja digniteta Domovinskog rata, dio našeg projekta predstavlja i poticanje branitelja na kretanje kako bi očuvali zdravlje i vodili brigu o vlastitom tijelu.

Član Izvršnog odbora Udruge dubrovačkih branitelja Đuro Šabadin i izaslanik predsjednika udruge Marka Mujana izjavio je kako osjeća moralnu obvezu biti među ljudima koji su uložili ogromni trud da obave hodnju od Vukovara do Dubrovnika, ali da s druge strane žali što tu nije vidio neke suborce jer bi to bilo pošteno:- Ali, uvijek ćemo podržavati ovakve projekte i čast mi je biti ovdje s ovim ljudima, a osobno se nadam da će ovo postati i tradicija jer sudionici zaslužuju sve pohvale. Aktivnost naše udruge većinom je održavanje spomen obilježja, podržavamo sve slične akcije i projekte, a čast mi je biti s ovim suborcima. Iduće godine će, vjerojatno i naša udruga postati dijelom sudionik ove hodnje- najavio je Šabadin.

Tekst: Ahmet Kalajdžić
Foto: Tonci Plazibat
Video: UBD