Novosti

Listopad obrana Dubrovnika i Vukovar

Tijekom listopada Udruga branitelja Dubrovnika unatoč ograničenjima i poteškoćama koje su izazvale mjere zaštite provela je sukladno mogućnostima, i držeći se preporuka, brojne aktivnosti vezane uz obilježavanja godišnjica značajnih događaje, sjećanja na poginule, ali bilo je i uspješnih rezultata članova na sportskom polju.

Na dan općeg napada na Dubrovnik bili smo prisiljeni braniti ga od Konavala do Dubrovačkog primorja, tim povodom obilježen je 1. listopada „Da se ne zaboravi“ u organizaciji Grada Dubrovnika i Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko- neretvanske županije. Prisjećajući se na žrtve branitelja odali smo počast poginulima ispred središnjeg križa na Boninovu.
Vijenac smo položili i svijeću zapalili pred dan pogibije na spomeniku zapovjedniku obrane Osojnika, našem ZEN-gi Žarku Laucu.

Mali broj nas se našao i na Čepikućama, nakon mise u Trebinji, u kraćem druženju podsjetili smo se na teški ali uspješni dan obrane, ali i na stradanje stanovnika sela Ravno, koje su napadači bez razloga otjerali s njihovih ognjišta, a dio starijih pobili.

Narednih dana 4. listopada naš član IO UBD Denis Tešanović sudjelovao je na, po propisanim mjerama strogo organiziranom događaju, posjetivši tradicionalno Svetište u Mariji Bistrici.

  1. listopada obilježena je 17. obljetnicu otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika.

!7. listopada položili smo ispred UBD vijenac na mjestu pogibije najmlađeg  branitelja Josipa Zvone. Obilježavanje je organizirala Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije.

Posebno zadovoljstvo priredila je naša prijateljica Dubravka Garmaz, koja se 30. listopada javila s otvaranja Vodotornja simbola obrane Vukovara. Tom prigodom prenijela nam snažne utiske preko fotografija, kojih dio također možete vidjeti u galeriji i na donjoj poveznici video.
https://www.facebook.com/dgarmaz/videos/10158892521615421

Koristimo prigodu istaći naše članove Izvršnog odbora.
Ivo Kvestić s brodom “Lero“ u klasi je postigao izvanredne rezultate pobijedivši na svim regatama od Komiže, Zadra i utrke u programu prestižne “Barcolane“, koja se održava u Trstu.
Potpredsjednik Dubravko Čikor, kao predsjednik auto kluba Du Racing, nakon pretposljednje utrke Državnog prvenstva održane na Hungaroringu, s članovima kluba ponio je titulu prvaka Hrvatske za 2020. godinu.

Iako su branitelji što se sporta tiče već u veteranskim vodama, to ne znači da su manje aktivni. Tako smo ispred UBD napravili prve kontakte i susreli s braniteljem trkačem ultra maratona Brankom Šubićem.
Radi se o njegovom petogodišnjem projekt pod nazivom “Branko Šubić za branitelje”, koji se nastavlja iduće 2021. godine, a na završni put do Knina, povodom godišnjice “Oluje“, kreće sa Srđa, iz našega Grada, iz Dubrovnika.

Fotografije su iz privatnih kolekcija Denisa Tešanovića, Dubravke Garmaz, Branka Šubića, i iz arhiva DNŽ.