Novosti

Obilježen Dan dubrovačkih branitelja i Dan branitelja Dubrovnika

Prethodni dan 05. prosinca imali smo zadovoljstvo održati Sat povijesti učenicima u Pomorsko- tehničkoj školi Dubrovnik na koji nas pozvao Mato Bilić,prof.savjetnik. Vrijeme je proteklo srdačno u ugodnom druženju s mladima, koji su pokazali zanimanje i poštovanje prema nama i tematici Domovinskog obrambenog rata.
Obilježen je Dan dubrovačkih branitelja i jedan od najtežih dana u Domovinskom ratu – 6. prosinca 1991. godine, u spomen poginulim braniteljima upaljene su svijeće i položeni vijenci.

U jutro smo odali počast poginulim braniteljima kod Spomen križa na groblju Boninovo.

Središnje događanje tradicionalno je uz Dan dubrovačkih branitelja upriličeno na Srđu, simbolu herojske obrane Grada. A amfiteatru je održan recital osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia. Nastupila su djeca i zborovi iz osnovnih škola . U gradskoj luci položeni su vijenci u more, u sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru.

Odali smo počasti poginulim braniteljima Sustjepana u poslijepodnevnim satima na mjesnom groblju u Sustjepanu, a u crkvi sv. Nikole služena je sveta misa zadušnica.

Kasnije predvečer položili smo vijenac i upalili svijeću u spomen poginulim braniteljima na zapadnom dijelu dubrovačke bojišnice iz 1991. godine na mjestu pogibije Ivice Butigana pripadnika Samostalne djelatne bojne ZNG Dubrovnik.

Pored popunjenog programa našlo se vremena posjetiti najtežeg invalida i člana naše Udruge Ivicu Devčića, koji je imao volju otići na odavanje počasti njegovim poginulim suborcima u Sustjepanu, ali na žalost vrijeme nije bilo povoljno. Prije nas su ga posjetili gradonačelnik Mato Franković, predsjednik gradskog vijeća Marko Potrebica i zamjenica Gradonačelnika Jelka Tepšić. Uvijek dobro raspoložen srdačno nas primio u svoj dom sa suprugom Božicom.
U jednom trenutku poslušao je pjesmu Petra Šegedina, tako da je ovdje zabilježen taj trenutak koji možete vidjeti, a o ostalom nekom drugom prigodom.

Foto: Dubrovački Insider i UBD
Video: UBD